Belföld

Ők tartják rettegésben a Stadionok környékét

Látod azokat a barna foltokat a falon? Az mind vér. Egy srác magán kívül volt, és be akart menni a BKV irodájába, aztán amikor nem engedték be, egyszerűen átgyalogolt az üvegajtón. Az a baj, hogy erről az állomásról már a rendőrség és a BKK is lemondott

– kesereg egy fiatal eladó a metró kijáratánál.

Fotó: 24.hu/Bordás Gábor

A Stadionok közlekedési csomópont környéke sosem számított elit vidéknek, az utóbbi egy-két évben azonban borzasztó állapotok alakultak ki – állítják egybehangzóan a területen dolgozó árusok.

Augusztus elején egy 25 éves nőre támadtak rá a semmiből az 1-es villamoson, pofon vágták, a haját tépték és összekarmolták az arcát. Az eset után sokan beszámoltak róla, hogy nap mint összeszorult gyomorral utaznak a Stadionok és a Népliget között, mert – ahogy a Magyar Nemzet írta – egy pillantás is könnyen agresszív reakciókat válthat ki az utazóközönség egyes tagjaiból. Néhány nap múlva egy kutyát rúgtak le a villamosról a gazdája mellől ugyanezen a szakaszon.

Aki az utóbbi időben megfordult a népligeti aluljáróban, annak bizonyára nem ismeretlen a herbálért gyülekező, vagy már annak hatása alatt kifeküdt fiatalok látványa, és persze ott van a Stadionoktól pár száz méterre fekvő Hős utca hírhedt X. kerületi szakasza, amit évek óta a főváros legpokolibb pontjaként és legnagyobb dizájnerdrog-tanyájaként írnak le a környék ismerői.

Augusztus 20-án aztán érkezett a hír, hogy a Stadionoknál délelőtt 11 körül egy holttestet találtak a rendőrök, több zavartan viselkedő, feltehetően pszichoaktív anyag hatása alatt álló embert pedig kórházba szállítottak. A környékbeli boltosok közül senki nem lepődött meg a hír hallatán, noha akkor még nem tudhatták, hogy halálesetnek valószínűleg nem volt köze a rosszullétekhez, mivel a boncolás eredménye szerint az elhunyt férfi természetes halált halt.

Ismerős arcok

Mint beszélgetésinkből kiderült, az állomás környezetét egy 10-12 tagú, fiatal társaság tartja rettegésben, és bár az arcok néha cserélődnek, többségüket már jól ismerik az állomáson dolgozók. Szinte kérdezni sem kellett őket, csak úgy dőlt belőlük a panasz, ám egyikük sem szerette volna, hogy leírjuk a nevét vagy megnevezzük a boltját.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

„Néha eltűnnek, vagy elzavarják őket a rendőrök, de hajnalban és este mindig itt vannak. Az aluljáróban lövik be magukat, maguk alá szarnak, vagy ha éppen tudnak mozogni, akkor folyamatosan zaklatják az embereket.

Kéregetnek, aztán aki nem ad nekik, azt megjegyzik maguknak, és amikor legközelebb jön, már direkt utaznak rá, leköpik, megfenyegetik. Sok emberről tudok, akinek erre kellene jönnie, de inkább leszáll két megállóval odébb, és gyalog kerül egy nagyot, csak nehogy találkozzon velük

– mondja egy harmincas női alkalmazott.

Hétfő késő délután van, nyüzsög a környék, egy középkorú nő magányosan ül egy lépcsőn és már vagy öt perce maga elé káromkodik. Viszonylag gyakran előkerülnek a kétdekások valamelyik félreesőbb sarokban, ám összességében most nyugalom van az aluljáróban és a téren is. Ez a város egyik legnagyobb közlekedési csomópontja, itt a Volánbusz-állomás, megáll a kettes metró, az egyes villamos, a 75-ös troli. Van itt trafik, pékség, zöldséges, újságos, könyvesbolt, posta, gyógyszertár, telefonbolt, rétesező és több gyorsbüfé is, az emberek jönnek-mennek, sietnek, vásárolnak.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A placcon három rendőr folyamatosan igazoltat, de az árusok szerint az ominózus banda egész nap nem tűnt fel, nyilván a vasárnapi balhé miatt húzzák meg magukat, mert egyébként nincs olyan nap, hogy ne kellemetlenkednének ott szinte folyamatosan, és rontanák a forgalmat.

Körülbelül két éve züllik le a környék, de az elmúlt négy-öt hónapban is sokat romlott a helyzet

– állapítja meg az egyik boltos.

„Korábban is voltak itt öreg csövesek, de azok nem bántottak senkit. Mostanra a fiatalok teljesen elüldözték őket. Ezek a fiúk nem pestiek, főleg Ózdról és Salgótarjánból jöttek, hallották, hogy itt van lehetőség, és élnek is vele, egyre többen jönnek. A minap beszélgettem az egyikkel, egy életerős huszonéves ember, olyan, aki ránézésre a hegyet is arrébb teszi. Kérdeztem, miért nem megy el dolgozni, mire azt mondta, hogy még csak egy órája van kint, de már összeszedett nyolcezret. Én is látom, hogy elég sokan inkább odaadják nekik a százast, vagy akár ezrest is, csak szabaduljanak meg tőlük. Egy idő után nem nagyon marad más választás, vagy ütnek, vagy fizetnek, mert sokszor nagyon agresszívan megy a koldulás, képesek több száz méteren követni az embereket, ráadásul, szerintem szándékosan, higiéniai hadviselést is folytatnak ellenük.”

Tönkre megy az üzlet

Egy másik árus szerint külön vadásznak azokra, akik gyanútlanul használják az ATM-et, hiszen ők már nem mentegetőzhetnek azzal, hogy nincsen náluk pénz. De előfordulnak drasztikusabb módszerek is, például megvárják, amíg valaki megveszi a jegyét az automatánál, aztán félrelökik, és kiveszik a gépből a visszajárót.

A gyerekekkel is megcsinálják, bárkivel, akin azt érzik, hogy van esélyük pénzt szerezni tőle. Undorító, ami itt történik, ez nem embernek való

– fakad ki egy huszonéves eladó, aki a többiekhez hasonlóan arra panaszkodik, hogy a forgalma is borzasztóan megsínyli a hol a vevőket molesztáló, hogy a bolt előtt ájultan fekvő bandatagok jelenlétét.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Azt mondja, az előző hónapban harminc százalékkal kevesebb bevétele volt, mint tavaly júliusban. A helyzet annyira tarthatatlan lett, hogy az elmúlt két-három hónapban elkezdte felvenni a telefonjával a durvább jeleneteket, és folyamatosan küldözgeti azokat a rendőrségnek és a BKK-nak, meséli, majd mutat is egy videót, amelyen egy fiatal srác vonaglik hörögve a földön az üzlete előtt.

Tehetetlen rendőrök

Azóta sokkal gyakrabban tűnnek fel a rendőrök az állomáson, de az árusok szerint ők is tehetetlenek, mert meg van kötve a kezük. „Mit tud csinálni velük? Igazoltatja, esetleg elküldi őket, vagy végső esetben beviszi fél napra. Nem számít, mert estére már megint itt vannak” – mondja az egyikük.

„Néha direkt viccet csinálnak belőle, odaállnak a rendőr elé, hogy na, gyere, igazoltassál, és a szájába röhögnek. De olyat is láttam, hogy az egyik kapott valami büntetést a rendőrtől, aztán poénból abból sodorta meg a cigijét, és öt perc múlva már azt se tudta, hogy hol van” – teszi hozzá egy másik.

„Szerintem azért alakult ez így, mert belenőttek ebbe a világba azok a hülyegyerekek, akiknek már tényleg minden mindegy” – mondja egy harmadik.

A környékbeliek elmondása szerint a fiatalok sokszor az aluljáróban állnak be, ilyenkor egy pillanat alatt „mintha lehúzták volna rolót, csorog a nyáluk, olyanok lesznek, akár a zombik”, de nagyjából konszenzus van abban, hogy inkább Hős utcába járnak „szórakozni”, mert hiába van itt a szomszédban készenléti rendőrség és a TEK is, oda a rendőrök se nagyon teszik be a lábukat.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Új cucc a placcon

Az ATV keddi információi szerint néhány óra alatt összesen 18 embert vittek kórházba a környékről egy új dizájnerdrog miatt, mindannyian tudatzavaros állapotban voltak, alig álltak a lábukon. Ezzel egybecsengenek a hétfőn hallottak is. „Pont ma mesélte valaki, hogy új cuccot kotyvaszthattak mostanában, mert a saját szemével látta a Hős utcában, ahogy egyetlen cigitől tizenöten kifeküdtek. Gondolom, ugyanebből kaptak azok is, akiket vasárnap bevittek, csak két slukkal többet szívtak belőle” – mondta egy boltos, aki a mostani fokozott rendőri rendőri jelenlét ellenére sem számít arra, hogy jobbra fordulna a helyzet a Stadionoknál.

„Nemcsak itt megy ez, hanem a Népligetnél és a Keletinél is. Gondolom, fel vannak osztva a területek. Egy korábbi balhé után is volt már, hogy egy-két napra eltűntek a fiúk, de akkor nyomban itt is termett helyettük egy másik, hasonszőrű banda. Pedig vannak olyan környékek, amiket sikerült úgy-ahogy rendbe tenni, én a Blahánál lakom, ott is bármilyen anyagot be lehet szerezni bármelyik kapualjban, de legalább már nincs halálfélelme az embernek, ha átmegy az aluljárón.

Egy-egy ilyen hír után egy kicsit odafigyelnek ránk, de akik naponta erre járnak, már megszokták, hogy itt végérvényesen eldurvultak a dolgok, és kezdenek beletörődni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik