Belföld

Facebook-poszttal próbálnak segíteni a izomsorvadásos férfin

Betegen gyalogol át a határon, hogy bevásárlókocsikat tologasson

Több mint ötszáz like és hétszáz megosztás jelzi, hogy egy magyar nő posztja nem hagyta hidegen a facebookozókat.

Bíró Hubácska Ildikó a bejegyzésben egy Sanyi nevű fiatal férfiról írt, aki minden nap Felvidékről gyalogol át Esztergomba egy szupermarkethez, hogy ott a bevásárlókocsikat visszatologatva szerezze meg a napi betevőt.

A sztori azért különleges, mert Sanyi, azaz Alexander Rafael soha senkitől nem kér pénzt – bár sokan adnak neki, mint ahogy ételt-italt is –, ráadásul ha épp valakinek nincs 100-asa, akkor kisegíti, és más apró kedves szívességeket is megtesz, hogy ismerősöket, barátokat szerezzen. Sokan kedvelik is emiatt.

Ildikó többször beszédbe elegyedett vele, de fel sem merült benne, hogy kéregető lenne, inkább vendégmunkásnak gondolta; egy idős nő mesélte el neki, hogy Sanyi évek óta minden nap ott van.

Amikor Ildikó végre hosszabban is elbeszélgetett Alexanderral, kiderült, hogy a férfi 28 éves, Bényben lakik, onnan gyalogol át minden nap. Beteg, gyógyszereket szed.

A bejegyzésből idézünk:

Kisbaba korában intézetbe adták a szülei, és mivel nem kapott megfelelő táplálékot izomsorvadása és gerincferdülése lett. A gyengesége miatt a többiek állandóan bántották. Tizennyolc éves koráig volt intézetben, végül megsajnálta őt egy olyan család akik nevelőszülőként sok gyermekkel törődnek. Rolit, a családfőt Sanyi a barátjának tekinti. Ennél a családnál van fedél a feje felett, és tud tisztálkodni. Ő pedig segít abban amiben csak tud. Kevéske szociális járadékából nem képes megélni, ezért dolgozik.”

A poszt végén Ildikó arra kéri ismerőseit (és rajtuk keresztül másokat), segítsenek, hogy Sanyinak a leghidegebb hónapokban ne kelljen átgyalogolnia és az utcán dolgoznia.

 

Kiemelt fotó: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik