Belföld

Haditechnikai élményparkot épít a csődközelben lévő Pécs

Uniós operatív programból van rá pénz.

249,6 millió forintért vásárolnak eszközöket a Pécsi Haditechnikai Élménypark kialakításához – írja a Napi.hu. A létesítményt a Tüskésréti Szabadidőpark mellett építik, a nyitást jövő március 15-re tervezik.

A nyílt tender eredményét a pécsi önkormányzat tette közzé a Közbeszerzési Értesítőben. A csomádi Eastwest Defence Kft. 1,5 millió forintért szállít ruházatot, és további egymillió forintért repülőgép-modelleket, illetve szárazföldi eszközök modelljeit. A szomódi Poligon Group Kft. hatástalanított fegyvereket szállít mintegy kétmillióért. A budaörsi V&V Motor Kft. 115,5 millióért szállít hatástalanított szárazföldi eszközöket, 79,8 millióért hatástalanított légi járműveket, emellett 49,9 millió forintot költenek eredeti hatástalanított harci járművek és katonai repülőeszközök bérletére.

Az önkormányzat szerint a beszerzés célja olyan katonai kiállítás és múzeum létrehozása, amely a Magyar Néphadsereg és Honvédség légi, valamint szárazföldi eszközeit korhű történelmi háttérben mutatja be.

A pécsi önkormányzat 5 milliárd forint hiánnyal küzd, ami a városi cégek hiányát számítva a 9 milliárdot is meghaladhatja. A hadipark viszont uniós forrásból, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósul meg. A város 286 millió forint támogatást kapott, ami a projekt teljes költségét fedezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik