Belföld

Ismét puccsra készülnek a XV. kerületi polgármester ellen

A Fidesz és egy volt MSZP-s képviselő szava dönthet Hajdu László sorsáról a rendkívüli közgyűlésen. Az elkaszált óvodafelújítás után kialakult lehetetlen helyzet miatt az LMP inkább feloszlatná az egész képviselő-testületet.

Egy kis nyári szünet után újraindult a politikai nagyüzem a budapesti XV. kerületben, szeptember 11-én hétfőre ugyanis rendkívüli közgyűlést hívott össze – a kormányhivatalra hivatkozva – az önkormányzati Fidesz-frakció. A képviselő-testület tagjainak igen fontos kérdésről kell dönteniük, mégpedig arról, hogy felfüggesszék-e a DK-s Hajdu László polgármesteri tevékenységét, továbbá elvegyék-e egyes jogköreit. Illetve például arról, elvegyék-e szolgálati autóját és megnyirbálják-e a költségvetési keretét.

Az előterjesztésben a frakció arra hivatkozik, hogy a képviselők 2017. július 6-i ülésükön több kiegészítő határozati javaslatot is megszavaztak, amelyeket a polgármester nem hajtott végre, „azzal ellentétek utasításokat és feljegyzéseket küldött a GMK részére”. Mivel kétségbe vonták a határozatok érvényességét is, a Fidesz-frakció a kormányhivatalhoz fordult állásfoglalásért.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/E. § (1) bekezdése értelmében polgármester fegyelmi vétséget követ el, ha tisztségéből eredő kötelezettségét vétkesen megszegi. Megítélésünk szerint Hajdu László a képviselő-testületi határozatot nem hajtotta végre, azzal ellentétesen cselekedett, mellyel polgármesteri tisztségéből eredő kötelezettségét vétkesen megszegte,

– írta a kormánypárti frakció. Cikkünk megjelenése után a képviselőtestület jobbikos tagja, Bodó Miklós jelezte, hogy ugyan az ő nevét is beleírták a fegyelmi eljárásról szóló előterjesztésbe, őt meg sem keresték előtte. Ez azért is lényeges, mert a Jobbik már korábban jelezte, hogy nem kíván részt venni az egész ügyben.

Fidesz-MSZP nagykoalíció

A hónapok óta tartó történet egy óvodafelújítással kezdődött, amelyet a Fidesz javaslatára végzett volna el a rákospalotai önkormányzat. A tervek szerint 280 millió forint lett volna a felújítás költsége, ám a legolcsóbb ajánlatot benyújtó pályázó is csak 77 millió forinttal többért vállalta volna el. Hajdu arra hivatkozva, hogy túlárazott projektről van szó, nem volt hajlandó elrendelni a pénz kifizetését. A Fidesz erre válaszul fegyelmi eljárást kezdeményezett a polgármester ellen, úgy hogy a vizsgálatot lefolytató bizottsághoz megnyerték az akkor még MSZP-s Móricz Esztert, és Agárdi Jánost.

Néhány nappal később, július elején Hajdu az önkormányzat fejléces papírján, polgármesteri pecséttel ellátott levelet írt a rákospalotaiaknak, amelyben azt kérte, hogy a lakosok menjenek el a testületi ülésre és álljanak ki mellette. Szilvágyi László LMP-s képviselő szerint olyan is megkapta a politikai célzatú levelet, aki már kijelentkezett a kerületből és nem tudni, hogy milyen adatbázis alapján dolgoztak, valamint hogy közpénzből fizették-e.

A puccskísérlet végül nem sikerült, ugyanis a Fidesz meg sem jelent a július 4-re kiírt közgyűlésen, bár közjátékban nem volt hiány. Az MTI tudósítása szerint Móricz Eszter a teljesen megtelt ülésteremben, a napirendi pontokról szóló döntés előtt mondott hozzászólásában visszautasított minden olyan feltételezést, sajtóban megjelent közlést, amely szerint a Fidesszel bármilyen háttéralkut vagy megállapodást kötött volna. Szocialista képviselőként sem neki, sem a helyi MSZP-nek nincs és soha nem is volt politikai megállapodása a Fidesszel – mondta. Szerinte Lamperth Mónika kerületi jegyző, „Gyurcsány Ferenc egykori belügyminisztere megkezdte a terep előkészítését” ahhoz, hogy „egykori főnöke”, a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc lehessen a jelölt a 12. számú választókerületben a 2018-as választáson. Kijelentése kiabálást váltott ki a teremben, majd Móricz Eszter távozott az ülésről, ezzel pedig a testület határozatképtelenné vált.

Móricz ellen ekkor már elindult az MSZP-ben a fegyelmi eljárás, mert együttműködött a Fidesszel, és mivel nem vonta vissza a kormánypárttal közös akcióját, ki is zárták a pártból. Móricz nem értetett egyet a döntéssel és júliusban azt mondta a Magyar Időknek, hogy ha kell, a bíróságig viszi az ügyet.

A mostani közgyűlésen megint szükség lesz Móricz – vagy más ellenzéki képviselő – szavazatára, ugyanis a 10 fős Fidesz-frakció nem elég ahhoz, hogy Hajdut elmozdítsák.

Szilvágyi László hétfőn lapunknak azt mondta: javasolni fogják, hogy oszlassák fel a képviselő-testületet, mert ennek a hónapok óta tartó huzavonának nincs értelme, és nem tudnak érdemi munkát végezni.

(Kiemelt kép: MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik