Belföld

Kizárta Móriczot az MSZP, akár a bíróságig is elmegy

A XV. kerületi önkormányzati képviselő szerint a háttérben az MSZP és a DK közti alku állhat.

Móricz Eszter maga számolt be a Magyar Időknek arról, hogy nem jogerősen kizárták. A fegyelmi eljárás után a döntést a párt központjában, az Országos Egyeztető Tanácsban hozták, ügye másodfokon az etikai egyeztetőbizottságban folytatódik. Móricz Eszter szerint kizárása alapszabály-ellenes, nem méltó egy demokratikus párthoz; ha kell, bíróságig is elviszi ügyét.

A kormánypárti lapnak a XV. kerületi politikus azt mondta, kizárásában Lamperth Mónika jegyző keze is benne van, ő irányítja Hajdu László polgármestert (DK), hogy előkészítse a terepet volt főnökének, Gyurcsány Ferencnek. Móricz Eszter úgy vélte, kizárása időzítése nem véletlen. Így jövőre nem jöhet szóba, mint Budapest 12-es számú választókerületének szocia­lista jelöltje.

Szerinte a háttérből egyértelműen Lamperth Mónika irányítja a helyi politikai csatározásokat, az MSZP és a DK közti, folyamatosan tagadott együttműködés valós, ennek pedig az egyik fóruma a Deák Kör, amelynek szocialista politikusok mellett a jegyző is tagja.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt mondja, hogy Gyurcsány Ferenccel nem kívánnak összefogni a 2018-as országgyűlési választáson, a gyakorlatban azonban Budapesten mindenki helyezkedik, és a szocia­listák közül többen is úgy gondolják, hogy csak a DK-val együtt lehet sikert elérni a fővárosban.

A baloldal augusztusban mutatná be a jövő tavasszal induló 106 egyéni jelöltet, a Magyar Idők szerint a XV. kerületet a DK-nak ígérték. Miután Gyurcsány Ferenc hiába próbálkozott a XIII. kerületi egyéni képviselő-jelöltség megszerzésével, Rákospalotán kaphat esélyt.

(A kiemelt képen Móricz Eszter Gyurcsány, Bajnai és Mesterházy gyűrűjében, MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik