Belföld

Tagadja a nyíregyházi cég, hogy kapott volna offshore pénzt

A 21 éve konzervgyártással és -exporttal foglalkozó Fit-Food Kft. visszautasítja azokat a sajtóban megjelent vádakat, melyek szerint bármilyen üzleti kapcsolatban állt volna az állítólagos azerbajdzsáni pénzmosási ügyben megnevezett társaságok egyikével sem,

írta pénteki közleményében a Fit-Food Kft. A héten derült ki a az OCCRP nemzetközi újságírószervezet nyomozásából, hogy a nyíregyházi cég is rajta van azon cégek listáján, amelyek belekeveredtek az azeri pénzmosási ügybe.

Ahogy arról a 24.hu-n is beszámoltunk, két év alatt 2,9 milliárd dollárt, azaz 745 milliárd forintot csorgattak át egy bonyolult hálózaton, amelynek jó részét különféle offshore cégek és észt bankok képezték. A pénz az azerbajdzsáni és az orosz kormány felől érkezett, és nagy valószínűséggel arra költötték, hogy európai politikusoknál lobbizzanak vele.

A Fit-Foodnak a dokumentumok szerint mai árfolyamon 27 millió forintot (108 ezer dollárt) küldtek 2012 és 2014 között, öt részletben. A cég többségi részvényese Batizi Tamás, aki a Magyar Nemzet szerint 2011-ben a fideszes Nyíregyháza polgármesteri kabinetjének vezetője lett. A cég Azerbajdzsánba szállított konzerveket, ugyanakkor a pénz az azeri pénzmosoda két legfontosabb cégétől, a Glasgow-ban bejegyzett Polux Management LP-től és a Hilux Services LP-től érkeztek.

A cég pénteki közleményében azt írta, hogy izsgálják, milyen jogi lépéseket tehetnek az OCCRP nemzetközi oknyomozó szervezet valótlan adatközlése ellen,

ugyanis a Fit-Food soha nem állt szerződéses viszonyban az azeri nemzetközi pénzmosási ügyben megnevezett társaságokkal, így a Hilux Services LP, vagy a Polux Management LP offshore cégekkel sem.

Hozzátették: a cég minden volt szovjet tagállamba szállít vagy szállított. Azerbajdzsánba bakui székhelyű megrendelőjén, az Imterialon keresztül teljesített megbízást, és a 108 ezer dollár értékű kukoricakonzervet szerződés szerint szállították le.

Sajnálatos, hogy az ügyletről tévesen beszámoló sajtóorgánumokat a tények nem érdekelték, kizárólag az volt fontos számukra, hogy a Fit-Food Kft. többségi tulajdonosa egyben a nyíregyházi polgármester kabinetfőnöke. Valószínűleg ennek tulajdonítható, hogy az OCCRP portálon közzétett tucatnyi magyar cég közül kizárólag a Fit-Food Kft.-t nevesítették a médiában, mert kizárólag így lehetett a Fidesszel összefüggésbe hozni az azeri pénzmosást,

zárult a közlemény.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik