Gazdaság

Egy nyíregyházi céghez is juthattak azeri offshore pénzek

A zöldségkonzerv gyártásával és exportjával foglalkozó FIT-FOOD Kft. is rajta van azoknak a cégeknek a listáján, amely az OCCRP nemzetközi újságírószervezet szerint részt vett a nemrég kirobbant azeri pénzmosási ügyben – olvasható a Magyar Nemzetben.

Ahogy arról a 24.hu-n részletesen beszámoltunk, két év alatt 2,9 milliárd dollárt, azaz 745 milliárd forintot csorgattak át egy bonyolult hálózaton, amelynek jó részét különféle offshore cégek és észt bankok képezték. A pénz az azerbajdzsáni és az orosz kormány felől érkezett, és nagy valószínűséggel arra költötték, hogy európai politikusoknál lobbizzanak vele. Jakub Ejubov azeri miniszterelnök-helyettes Magyarországon bejegyzett családi cégének számlájára 7 millió dollár érkezett, amelyet többek között orvosi ellátásra költöttek.

Magyarországig érnek a 745 milliárd forintos azeri pénzmosási ügy szálai
Megmutatjuk, hogyan most tisztára a pénzét észt bankokon keresztül az azerbadjzsáni elit.

A FIT-FOOD-nak a dokumentumok alapján jóval kisebb összeget, mai árfolyamon 27 millió forintot (108 ezer dollárt) küldtek 2012 és 2014 között, öt részletben. A cég többségi részvényese Batizi Tamás, aki a Magyar Nemzet szerint 2011-ben a fideszes Nyíregyháza polgármesteri kabinetjének vezetője lett. A cég Azerbajdzsánba szállított konzerveket, ugyanakkor a pénz az azeri pénzmosoda két legfontosabb cégétől, a Glasgow-ban bejegyzett Polux Management LP-től és a Hilux Services LP-től érkeztek.

Batizi cége az Eximbanktól is kapott támogatást az elmúlt években: 2015-ben előbb egy 495 ezer eurós követelésvállalási szerződést kötöttek, majd egy újabbat, ezúttal 100 ezer euró értékben. Értékesítési bevételük az elmúlt öt évben 400 és 900 millió forint között mozgott. A lap megkeresésére Batizi azt mondta, hogy nem érti, hogyan kerültek a listára, Azerbajdzsánba kukoricakonzervet szállítottak és a kifizetések a szerződések szerint történtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik