Belföld
Budapest, 2010. augusztus 4.
Tőkés récék úsznak a Városligeti-tóban, jobbra a Robinson étterem terasza.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Városliget Zrt.: Van azbeszt a Pecsánál, de nem a veszélyes fajta

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 09. 01. 09:24

Korábban a témában:

A Városligetben a Petőfi Csarnok bontási területén talált kötött formájú azbesztcement közvetlenül nem jelent veszélyt az egészségre. Ezt a tényt ugyanaz az akkreditált laboratórium erősítette meg, amely a médiában hivatkozott bevizsgálást is elvégezte – közölte pénteken a Városliget Zrt.

A közleményben kifejtik, hogy az azbesztnek két fajtája van, az egyik az egészségre közvetlenül nem káros azbesztcement, amelynek az azbeszttartalma 10-15 százalék. Jelenleg is nagy előfordulással megtalálható a víz- és szennyvízvezetékekben, tetőfedő palaként, illetve vakolatba keverve. A Petőfi Csarnok bontási területén talált azbesztcement azonos azzal, amely Budapest vízvezetékhálózatának mintegy 40 százalékban is megtalálható.

Ez az azbeszt nem azonos a másik fajtával, amelyet elsősorban szigeteléshez használtak és amelynek a szabadon hagyott szálaiból könnyen leválnak olyan a levegőben lebegő finom szemcsék, amelyek tartósan belélegezve súlyos megbetegedést, azbesztiozist és tüdőrákot okoznak.

A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy a Petőfi Csarnok felépítményének bontási munkálatai során feltárt, azbeszt tartalmú építőanyagokat 2017. év elején szakszerűen, biztonságosan, a jogszabályoknak megfelelően szállították el hivatásos azbesztmentesítők. A Petőfi Csarnok területen még nem fejeződtek be a bontási munkálatok. Az a tény, hogy az épület egykor látható része eltűnt, nem jelenti a bontási folyamat végét, hiszen számos feladatot kell ezt követően még elvégezni – a közművek eltávolításától a talajrekultivációig -, hogy a bontást lezártnak lehessen nyilvánítani. A közlemény szerint ezért van elkerítve jelenleg is a munkaterület, és a Városliget Zrt. álláspontja szerint ezért balesetveszélyes a helyszínen tartózkodni mindaddig, amíg valamennyi munkafolyamat le nem zárult. A tiltakozók – élve gyülekezési jogukkal – állandó jelleggel demonstrációt tartanak az elzárt bontási területen, ezzel akadályozva a munkálatok szakszerű befejezését.

A Városliget Zrt. megteszi a szükséges jogi lépéseket azon személyekkel szemben, akik a Városliget megújítása kapcsán – önös érdekből – félelemkeltésre alkalmas, valótlan információkat terjesztenek.

(Kép: MTI/Mohai Balázs)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.