Belföld

Azbesztet találtak a Pecsa bontásánál

A mentesítés miatt nyolcmillió forinttal drágul a bontás.

Azbeszt jelenlétének valószínűségét mutatták ki a Petőfi Csarnok bontása során, a mentesítés miatt a Városliget Zrt. 7,6 millió forinttal toldotta meg az épület 132 milliós bontási költségét – tudta meg a Népszava.

A Népszava cikkére reagálva a Városliget Zrt. közölte: az azbeszt-tartalmú anyagokat a Pecsában már a bontást megelőzően felmérték, és a VS Construction Kft. alvállalkozó, amely nagy tapasztalatokkal rendelkező, kifejezetten erre is specializálódott cég, a vonatkozó jogszabályi követelményeknek megfelelően kibontotta és előkészítette a hulladék-lerakóhelyre történő elszállításra. Mindezeket dokumentálták az elektronikus építési naplóban. Hangsúlyozták, hogy a mentesítés sem a park használóira, sem pedig a környéken élők számára nem jelentettek semmilyen egészségügyi kockázatot.

A lap azt írta, hogy az azbesztmentesítés nem szerepelt a bontást végző DTRT Vízépítő és Környezetgazdálkodási Kft. feladatai között. A Drycon Hungary Kármentesítő Kft. szakvéleményére hivatkozva azonban megnövelték a vállalkozói díjat, a speciális felkészültséget igénylő pótmunkák elvégzésével március 31-én bízták meg a DTRT-t.

Ez a második szerződésmódosítás tavaly április óta, amikor a DTRT elnyerte a Pecsa bontására szóló megbízást. A Városliget Zrt. kerülve a nyilvánosságot, a hirdetmény nélküli meghívásos versenyeztetést választotta, a három ajánlattevő közül a DTRT adta a legolcsóbb ajánlatot – idézi fel a Népszava. Tavaly decemberben nettó 12 millió forintért bízták meg a céget „a bontási munkák teljesítéséhez szükséges megerősített őrzésvédelmi és organizációs feladatokkal”.

A Liget-projekt kivitelezése közben tavaly júliusban a volt Hungexpo-pavilonok bontásánál is találtak azbesztet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik