Belföld
Budapest, 2013. május 21.
Szja-bevallások borítékban a budapesti Mammut I. bevásárlóközpont postahivatalában 2013. május 21-én. A mai napon éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallásokat a tavalyi évről.
MTI Fotó: Marjai János

12 év után nem nevezték ki újra az egyik legjobb két tannyelvű iskola igazgatóhelyettesét, mert nem adta le időben a vagyonnyilatkozatát

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 09. 01. 17:40

Én olvastam fel a pedagógustüntetések alatt a tanárok petícióját. A Klebelsberg nem felejt

– mondta a 24.hu-nak Broszman György, aki az előző tanévben még a pásztói Mikszáth Kálmán Líceum igazgatóhelyettes volt. A két tannyelvű iskola francia tagozatának vezetője azért nem töltheti be újra ezt a tisztséget, mert

nem adta le időben vagyonnyilatkozatát.

A Klebelsberg Központ 2016-ban előírta, hogy minden igazgató és igazgatóhelyettes köteles vagyonnyilatkozatot készíteni.

A tavalyi évben Broszman György is leadta a magáét, igaz, sok mindent nem tudott ráírni a papírra:

Milyen vagyon? El tudja képzelni, milyen jövedelme van egy pedagógusnak? Még az ápolónő feleségem keresetét is be kellett írnom. Nem volt egy felemelő érzés az évi 1,6 milliós nettó keresetét papírra vetni. Mit képzelnek? Egészen nevetséges. A mi keresetünk az utolsó fillérig adózott jövedelem. Ha ennyire fontos nekik, miért nem kérik ki a NAV-tól? Megértem, hogy a politikusoknak kell, de egy tanárnak?

– mondta lapunknak.

A pedagógusnak tavalyi vagyonnyilatkozatában arra a kérdésre is válaszolnia kellett hogy gyermekei milyen gazdasági társaságban bírnak érdekeltséggel.

Maximum a LEGO készletüket tudtam volna beleírni

– mondta, mivel a gyerekek 7 és 10 évesek.

Broszman György a fővárosból jár be dolgozni, napi 3-4 órát utazik tömegközlekedéssel, miután a Budapest-Pásztó távolság oda-vissza körülbelül 160 kilométer. A vagyonnyilatkozatot egyébként csak Salgótarjánban adhatná le, de ez lett volna a kisebbik gond.

Egyszerűen elfelejtettem idén kitölteni

– mondta a 24.hu kérdésére.

E-mailben tájékoztatta az igazgató, hogy nem hosszabbíthatja meg megbízatását, mert nem adta le a papírt.

A döntés szerint a korábbi igazgatóhelyettes 3 évig nem tölthet be vezető pozíciót az intézményben.

Broszman elismeri, hogy a leadási határidőt bőven túllépte, de azt mondta, egy nyári egyetemen vett részt, hogy továbbképezze magát. Ez egyébként követelmény is, hiszen másképp nem kapják meg a minősítési tanúsítványt.

A Mikszáth Kálmán Líceum egyébként az ország egyik legjobb francia két tannyelvű iskolája, 2016-ban és 2017-ben is pásztói gyerek nyerte a francia OKTV-t. 

Nincsenek véletlenek

Broszmannak, aki 27 éve tanít az intézményben, kérdőjelek sorjáznak a fejében: mi lehet az oka, hogy az ő esetében a Tankerület betűről betűre ragaszkodik az előírások betartatásához, amikor szemmel láthatóan tud méltányosságot is gyakorolni. Felmerült benne, nem az lehet-e az egyik ok, hogy

ő olvasta fel a salgótarjáni panaszgyűlésen, mely gyűléseket a pedagógustüntetések idején az akkori KLIK hívott össze, a pásztói Mikszáth tanárainak a véleményét.Hozzáteszi azt is,

sokak szemét szúrja ez a sikeres intézmény. A szomszédos Salgótarjánban már alig van gyerek, üresek az iskolák. Többen úgy érzik, a mi iskolánk szívja el a városból a jó tanulókat.

Broszman György marad az intézményben, mert sem a kollégáit, sem a gyerekeket nem akarja cserbenhagyni, mostantól „csak” tanárként segíti az iskolát.

Azt mondta, rengeteg támogató, együttérző levelet kapott, az is jólesett neki, hogy Pásztó polgármestere, Dömsödi Gábor korábbi tévés műsorvezető bejegyzésében kiállt mellette.

Miért kell egy igazgatóhelyettesnek vagyonnyilatkozatot tennie?

KLIK Szervezeti és Működési Szabályzata 2015. szeptember 10-e óta tartalmazza azt, hogy az intézményvezetők és helyetteseik vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek. Ez a szabályzat sok esetben hivatkozik a vagyonnyilatkozatokról szóló 2007-es törvényre.

Ennek egyik pontja az iskolaigazgatókra és a helyettesekre is vonatkozik.

Vagyonnyilatkozat tételére kötelezett az a közszolgálatban álló személy, aki – önállóan vagy testület tagjaként – javaslattételre, döntésre vagy ellenőrzésre jogosult, a feladatai ellátása során költségvetési vagy egyéb pénzeszközök felett, továbbá az állami vagy önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás, valamint elkülönített állami pénzalapok, fejezeti kezelésű előirányzatok, önkormányzati pénzügyi támogatási pénzkeretek tekintetében.

Ha pedig a vagyonnyilatkozatot valaki „megtagadja”,

abban az esetben, a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget megalapozó jogviszonya vagy megbízatása e törvény erejénél fogva szűnik meg.

A Pedagógusok Szakszervezete tavaly közleményben jelezte, hogy véleményük szerint, mivel az intézménynek nincs költségvetése, az intézményvezetőnek és az intézményvezető-helyettesnek nincs utalványozási joga, ezért nem tartoznak vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség alá.

Hozzátették,

az végleg értelmezhetetlen, miért kötelezik az intézményvezető-helyetteseket is vagyonnyilatkozat tételére, hiszen munkáltatói jogot szintén nem gyakorolnak, pénzeszközöket nem kezelnek, nem utalványoznak. Ráadásul az ő esetükben a munkáltató az intézmény vezetője és nem a KLIK osztályvezetője, aki nyilatkozattételt kérhetne.

A Klik tavaly a Népszabadságnak azt írta,

a vagyonnyilatkozat-tétel törvényi kötelezettség nem szabadon választható, ezért az állami intézményfenntartó visszautasít minden olyan állítást, amely szerint bárkinek jogellenesen a „zsebében akarna turkálni”. A vonatkozó jogszabályok értelmében nemcsak annak kell kitöltenie, aki önállóan gazdálkodik közpénzzel, hanem annak is, aki javaslatot tehet a gazdálkodással kapcsolatban. Eszerint a köznevelési intézmény vezetője és helyettese köteles vagyonnyilatkozatot tenni.

Klebelsberg Központ: nem a vagyonnyilatkozat miatt nem nevezték ki újra Broszmant

Simon Tibor Salgótarjáni Tankerületi igazgató szerint azonban azért szűnt meg augusztus 15-ével a helyettesi pozíciója, mert – szakzsargon szerint – határozatlan ideig volt vezetőtársaival egyetemben kinevezve, és az állami fenntartásba vétel óta ez nem felel meg a változott jogszabályi előírásoknak.

Salgótarján, 2016. február 9.
Simon Tibor, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje lakossági fórumot tart Salgótarjánban 2016. február 9-én. A városban február 28-án idõközi polgármester-választást tartanak, mert Dóra Ottó szocialista polgármester 2015. november 27-én meghalt.
MTI Fotó: Komka Péter
Három évig bűnhődik a pásztói igazgatóhelyettes, aki késett a vagyonnyilatkozatával
A döntést meghozó tankerületet egyébként a Fidesz korábbi salgótarjáni polgármesterjelöltje vezeti.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.