Belföld

Schmidt Mária újra milliárdos állami rendezvénysorozatot irányíthat

Az emlékezetes '56-os emlékév után újabb egyéves állami programsorozat került Schmidt Mária keze alá.

A 24.hu információja szerint Schmidt Mária történész, az 1956-os emlékév kormánybiztosa lett a 2017-2018. évi magyar V4-elnökség kulturális, tudományos és társadalmi programjainak felelőse.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunknak küldött tájékoztatása szerint széleskörű, látványos és a lakosságot megszólítani képes programsorozatot terveztek az elnökség évére, a kormány ezért kérte fel a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, hogy vegyen részt annak megvalósításban.

Nem garasoskodtak a költségvetéssel, egy kormányhatározatban 2 milliárd 156 millió 741 ezer forintot rendeltek a „nagyvolumenű feladatok” ellátásához.

Ez azonban csak a programsorozatra értendő, a V4-es elnökségre összességében több mint ötmilliárd forint jut.

A minisztérium válasza szerint a programban lehetnek majd a tudományos, zenei és egyéb művészeti programok között „koncertek, filmhét, színházi találkozó, fotópályázat, kiállítások, stb.”, de ennél pontosabbat egyelőre nem lehet tudni, mert a kulturális programok sorát a közalapítvány állítja össze. Erről pedig a magyar elnökség weboldala sem árul el többet, azon egyelőre nyoma sincs kapcsolódó eseményeknek, és a legfrissebb hír is több mint egy hónappal ezelőtti.

A minisztérium bizonytalansága azért furcsa, mert a magyar elnökségből két hónap már el is telt, különösebb csinnadratta nélkül. Magyarország ugyanis Lengyelországot váltva július 1-je óta tölti be a Visegrádi Csoport elnökségét. Szijjártó Péter külügyminiszter a tavasszal ki is nevezte Varju Krisztina Dórát a magyar V4-elnökség lebonyolításáért felelős miniszteri biztosnak, és ő a stábjával neki is a állt szervezési munkáknak.

A Schmidt Mária nevével fémjelzett Közép- és Kelet-európai Közalapítvány körül épp júniusban csillapodtak le az ’56-os emlékév keltette hullámok. A forradalom 60. évfordulójára szervezett 13,5 milliárdos állami megemlékezés-sorozat hivatalosan június 16-án ért véget. Az emlékévet kellemetlen ügyek sora kísérte, kezdve onnan, hogy Dózsa László színész-rendező neve szerepelt azokon a plakáton, amelyek valójában egy Pruck Pál nevű kamaszkorú forradalmárt ábrázoltak, egészen az emlékév hivatalos daláig, amelynek szerződéseiért többen is beperelték az adatnyilvánosságot igen szabadon értelmező közalapítványt.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik