Belföld
Budapest, 2016. október 27.
Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa beszédet mond az 1956-os emlékbizottság és a MÁV Zrt. közös, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott rendezvényén a Keleti pályaudvaron 2016. október 27-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Schmidt Mária újra milliárdos állami rendezvénysorozatot irányíthat

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2017. 08. 31. 07:04

Az emlékezetes '56-os emlékév után újabb egyéves állami programsorozat került Schmidt Mária keze alá.

A 24.hu információja szerint Schmidt Mária történész, az 1956-os emlékév kormánybiztosa lett a 2017-2018. évi magyar V4-elnökség kulturális, tudományos és társadalmi programjainak felelőse.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunknak küldött tájékoztatása szerint széleskörű, látványos és a lakosságot megszólítani képes programsorozatot terveztek az elnökség évére, a kormány ezért kérte fel a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt, hogy vegyen részt annak megvalósításban.

Nem garasoskodtak a költségvetéssel, egy kormányhatározatban 2 milliárd 156 millió 741 ezer forintot rendeltek a „nagyvolumenű feladatok” ellátásához.

Ez azonban csak a programsorozatra értendő, a V4-es elnökségre összességében több mint ötmilliárd forint jut.

A minisztérium válasza szerint a programban lehetnek majd a tudományos, zenei és egyéb művészeti programok között „koncertek, filmhét, színházi találkozó, fotópályázat, kiállítások, stb.”, de ennél pontosabbat egyelőre nem lehet tudni, mert a kulturális programok sorát a közalapítvány állítja össze. Erről pedig a magyar elnökség weboldala sem árul el többet, azon egyelőre nyoma sincs kapcsolódó eseményeknek, és a legfrissebb hír is több mint egy hónappal ezelőtti.

A minisztérium bizonytalansága azért furcsa, mert a magyar elnökségből két hónap már el is telt, különösebb csinnadratta nélkül. Magyarország ugyanis Lengyelországot váltva július 1-je óta tölti be a Visegrádi Csoport elnökségét. Szijjártó Péter külügyminiszter a tavasszal ki is nevezte Varju Krisztina Dórát a magyar V4-elnökség lebonyolításáért felelős miniszteri biztosnak, és ő a stábjával neki is a állt szervezési munkáknak.

A Schmidt Mária nevével fémjelzett Közép- és Kelet-európai Közalapítvány körül épp júniusban csillapodtak le az ’56-os emlékév keltette hullámok. A forradalom 60. évfordulójára szervezett 13,5 milliárdos állami megemlékezés-sorozat hivatalosan június 16-án ért véget. Az emlékévet kellemetlen ügyek sora kísérte, kezdve onnan, hogy Dózsa László színész-rendező neve szerepelt azokon a plakáton, amelyek valójában egy Pruck Pál nevű kamaszkorú forradalmárt ábrázoltak, egészen az emlékév hivatalos daláig, amelynek szerződéseiért többen is beperelték az adatnyilvánosságot igen szabadon értelmező közalapítványt.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.