Belföld

Tökörészősek lesznek az új metrókapuk a Deákon

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 08. 23. 21:51

A RIGO rendszer kapuit már telepítik a Deák téren, de minden érintett fél nagyon óvatos, a bürokrácia meg hátráltat mindent. Fapados lesz a tesztüzem, az fix.
Korábban a témában:

Az ellenőrök fogják nyitni-csukni a Deák Ferenc téren felszerelendő első metró beléptetőkapukat az utasoknak, amik tesztüzemmódban működnek majd – írja a Hvg.hu. Ahogy megírtuk egy napja, a Sütő utcai kijáratot lezárták, mert épp ott telepítik az új kapukat.

Kifelé amúgy egyszerűbb lesz a dolog, a fotócellák nyitják majd a kapukat. A cél, hogy a pestiek szokják az új módit. Kell is, mert jövő nyárig 810 kaput fognak felszerelni a metróállomásokon. A mostani tesztelés alatt tapasztalatokat szerezhet a gyártó és a BKK is.

Jövő nyáron már részlegesen működnének a RIGO becenevű rendszer kapui, akkor még csak a BKV- és BKK-dolgozók, valamint hozzátartozóik használhatnák azokat. De a 25 ezer belsős kártya kiadása is késik, részben a hivatalok egymásra mutogatása miatt. Ahogy az informatikai igényeket is alultervezték, menet közben derült ki, mennyi elemet kell összehangolni.

A tendert megnyerő német Scheidt & Bachmann szerződését már többször módosította mindezek miatt a BKK, így a szállítói szerződés értéke 13,8-ról 18 milliárd forintra emelkedett. A teljes költség így a 31 milliárdot is elérheti majd. A hitelszerződést is módosítani kellett, ami szintén drágított az egészen 312 milliót.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is benne van nyakig a projektben, szerintük a BKK már elindíthatta volna a próbaüzemet. Azonban az elektronikus közlekedési kártyát is magában foglaló nemzeti elektronikus jegyrendszerplatform (NEJP) kiépítése is késik. Az egységes közlekedési kártyát amúgy Budapest mellett Debrecenben vezették volna be. Mindenesetre a hitelező EBRD bank és a főváros is óvatos, nem akarnak fiaskót, mint a T-Systems ügyében.

Frissítés: Nem úgy lesz az a BKK szerint

Reagált cikkünkre a BKK sajtóosztálya is, szó szerint közöljük is, szerintük hogy fog kinézni a Sütő utcai porta a gyakorlatban:

Helytelenül állítja a cikk, hogy az ellenőrök nyitják majd a kapukat és analóg üzemben fognak működni, hiszen azokon nincs gomb, ami nyitná őket. Továbbá a papír alapú termékek teljes kivezetéséig szükséges a jelenlegi ellenőrzési mód megtartása, tehát a Sütő utcai kijárathoz telepített kapusor átadását követően itt továbbra is szükség lesz arra, hogy az utasok érvényes jeggyel/bérlettel igazolják utazási jogosultságukat a beléptető személyzetnek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.