Belföld

Titkos rendőrségi akció volt a T-Systemsnél

Augusztus elején, a BKK e-jegy botrányának közepette nyomozók jelentek meg a cég budai székházában, írja a HVG.

Arról a 24.hu írt július végén, hogy több mint háromezer ember adatai kerültek a birtokunkba: nevek, e-mail címek, személyiigazolvány-számok. Forrásunk szerint a BKK új online jegyértékesítési rendszeréből szerezhették meg őket. Szakemberek szerint ha valósak az adatok, akkor több súlyos biztonsági hibát is elkövettek a fejlesztők, az áldozatok pedig sérelemdíjért perelhetnek. Ebben az ügyben nyomozás indult.

A HVG forrása szerint augusztus 1-jén vizsgálódtak a T-Systemsnél, adatokat gyűjtöttek be. Ők fejlesztették a BKK e-jegyrendszerének értékesítési felületét, amiben egy 18 éves etikus hekker feltárt egy biztonsági rést, jelezte ezt, mégis vegzálni kezdték. Már nem gyanúsított, az ügyészség nemrég helyt adott a panaszának, így az eljárás megszűnt.

Indult egy harmadik, hűtlen kezelés miatti büntetőeljárás is. A feljelentés szerint az e-jegyrendszer fejlesztési hibái miatt kár érte a BKK-t. Ebben a nyomozásban – bár az alanya nincs megnevezve – egyértelműen a BKK és a fejlesztő cég, a T-Systems felelősségét vizsgálják.

Augusztus 4-én a HVG rá is kérdezett az ORFK-nál, mi történt a székházban, csak 18-án válaszoltak, e szerint „nem a hűtlen kezelés gyanúja miatt folyamatban lévő nyomozással összefüggésben jelentek meg a nyomozók.” Vagyis a HVG következetése szerint a másik két ügy – hacker fiú, illetve kiszivárgott adatok – valamelyike miatt tüsténkedhettek a rendőrök a T-Systemsnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik