Belföld

Ki volt valójában Arthur J. Finkelstein?

Ki volt Arthur J. Finkelstein, aki többek között Nixont, Netanjáhút és Orbánt is hatalomra segítette?

Arthur J. Finkelstein életművét évtizedek óta sokan vitatják, míg mások kifejezetten a csodájára járnak, egy azonban egészen biztos: Orbán Viktor hivatalosan sosem volt tanácsadója nem csak Magyarországon látta el megfelelő ötletekkel az arra igényt tartó politikusokat.

Finkelstein az 1970-es években kezdte pályafutását Nixon mellett

A világ egyik legbefolyásosabb marketing szakértője már húszas évei közepén komoly sikereket könyvelt el, hiszen miután viszonylag gyorsan felhagyott a tőzsdekarrier építgetésével, részt vett Nixon kampányában, melynek kimenetele vitathatatlanul a történelem része. Még annak ellenére is (vagy éppen azért), hogy ismerjük a végkifejletet. Finkelstein különféle szervezeteinek és egyesületeinek köszönheti az USA az úgynevezett független finanszírozású kampányok ötletét, mely hosszú évtizedek óta meghatározója az Egyesült Államok választási rendszerének, pontosabban azon folyamatoknak, melyek egy-egy szenátort, vagy akár elnököt pozícióba juttathatnak anélkül, hogy az adott kampányok anyagi finanszírozásaiért “óriástőkésekhez” kellene fordulni. Rendszerének kidolgozása a Watergate-botrányt követő időszakban bizonyult igazán jövedelmezőnek, hiszen egyrészt szigorítottak a választási törvényeken, másfelől a választópolgárok bizalma is jelentősen megingott mind a politikusokban, mind pedig az őket támogató tőkés háttérben.

1981-ben Finkelstein egészen a Fehér Házig jutott, ahol Ronald Reagan közvetlen munkatársainak körében folytatta tevékenységét.

D’Amato szenátor oldalán

Al D’Amato szenátornak New Yorkban különösen nagy szüksége volt 1989-től egy olyan emberre, aki segíteni tudta őt és csapatát az akkorra jelentősen elmérgesedő New York-i politikai színtéren való érvényesülésben. Választása Finkelsteinre esett, aki az 1992-ben rendkívül agresszívnek ható kampányharcban végül másodjára is győzelemre vitte a szenátort.
Arthur J. Finkelstein egészen 1998-ig Al D’Amato mellett dolgozott.

Színtérváltás az ezredforduló környékén

Finkelstein 1999-ben, nem sokkal azután, hogy D’Amato vesztesként hagyta el a New York-i “csatateret”, úgy döntött, tapasztalatait Európában és a Közel-Keleten is megpróbálja kamatoztatni. Ekkoriban Bulgária, Csehország, Albánia, de Ausztria, Ukrajna és Magyarország is megfelelő frontnak és piacnak bizonyult a kampányszakember számára.

Míg Európában dolgozott, Izraelben is keresett név lett: Áríél Sárón és Benjámin Netanjáhú kampányharcában is tevékeny szerephez jutott.

Finkelstein Magyarországon

George E. Birnbaum társaként 2008 óta folytatott közvetett tanácsadói tevékenységet a Fidesz mellett, azonban az ezzel kapcsolatos információkat a Fidesz igen hektikusan kezeli: hol tagadja a kapcsolatot, hol ignorálja a témakörben feltett újságírói kérdéseket.
Az ellenzék szerint Habony Árpád, Finkelstein és Birnbaum a 2010-es választási győzelmek óta szoros együttműködésben dolgozott a párt médiakampányain.

Mindazonáltal tény, hogy 2015-ben Finkelstein és Habony Danube Business Consulting Ltd. néven létrehozott egy tanácsadó céget az Egyesült Királyságban, mely cég ügyvezetője a Századvég éléről is ismert Lánczi Tamás.

Illiberalizmus és homofóbia mint üzleti fogás

A legnagyobb megdöbbenésre okot adó momentum Finkelstein kapcsán, hogy az általa gyakran alkalmazott negatív kampány, valamint a homoszexualitás támadása, illetve a faji kérdéseket is kampányba emelő kommunikációs stratégia szöges ellentétben áll mindazzal, amit Finkelstein, az ember jelentett. Az amerikai zsidó származású Arthur J. Finkelstein ugyanis hivatalosan köttetett meleg házasságban élt párjával, akivel örökbe fogadott gyermekeiket együtt nevelték fel.

A világ egyik legjelentősebbnek bizonyuló kampányguruja a jelek szerint tökéletesen kielemezte az Egyesült Államokban (tévesen) republikánusnak, Európában és a Közel-Keleten (tévesen) jobboldalinak elkönyvelt szavazópolgárok gondolkodásmódját és voksolási stratégiáját, s gépezetét ennek megfelelően állította üzembe, míg emberileg tökéletesen függetlenítette magát munkájától.

Arthur J. Finkelstein 2017. augusztus 18-án hunyt el 72 éves korában, tüdőrák következtében. A család egyelőre nem árult el további információkat halálának pontos körülményeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik