Belföld

Finkelstein, aki ingyen gyárt ellenséget Orbánnak

Finkelstein (Array)
Finkelstein (Array)

Több lap is foglalkozik a kormányfő újabb "titokzatos" tanácsadójával, akiről Lázár miniszter még csak nem is hallott.

A Népszava és a Magyar Nemzet segít a Miniszterelnökség irányítójának. Nem olcsó munka a rendszeres politikai tanácsadás, kizárt, hogy Arthur J. Finkelstein ezt ingyen végezné – mondja a Magyar Nemzetnek saját tapasztalatai alapján is Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke szerint – aki korábban maga is dolgozott tanácsadóként – egy politikai stratégának meg kell fizetni az idejét, szakértelmét, tudását. Valakinek. A kormány és a Fidesz mellébeszél az ügyben, hiszen még az Állami Számvevőszék jelentésében sincs nyoma, hogy a kormánypárt külföldi tanácsadóra költött volna, így kérdés, honnan kapja fizetését a kampányguru – teszi hozzá az ellenzéki pártvezér a Magyar Nemzetben.

Orbán Viktor a napokban maga ismerte el, hogy rendszeres kapcsolatban áll Arthur J. Finkelsteinnel. A kormányfő az RTL Klub Híradójának nagyon kiváló és elismert szakembernek nevezte az amerikai kampánygurut. Sajtófőnöke, Havasi Bertalan ugyanakkor azt írta a csatorna kérdésére válaszolva, hogy sem a miniszterelnök, sem a Miniszterelnökség nem áll munkakapcsolatban. Az RTL elutasító választ kapott a Fidesztől is. Mint korában megírtuk, Habony Árpád márciusban alapított közös céget Nagy-Britanniában az amerikai politikai tanácsadóval, akit a Népszava a világ egyik legismertebb és legellentmondásosabb politikai stratégájának nevez.

Nem véletlenül. Finkelstein 2013-as sajtóhírek szerint már öt éve – azaz 2008-tól – dolgozik Orbánnak. A piszkos politika keresztapjaként is emlegetett amerikait a legdörzsöltebb republikánus kampányguruk között tartják számon. Ismertebb tanácsai:

„Az ellenfélre fókuszálj, ne a jelöltedre!”
„Használj bármilyen foszlányt az ellenfél múltjából, ami alapján liberálisnak címkézheted.”
„A hirdetésekben használj egyszerű szavakat, és Armageddon-szerű kifejezéseket, hogy növeld a jelöltek között lévő ideológiai szakadékot.”
„Figyelmeztess arra a káoszra, amit az ellenfél kormányzása eredményezhetne. Szüntelenül ismételd a szlogeneket minden csatornán.”

Finkelstein különös figyelmet fordít az egyes társadalmi kisebbségekkel szembeni előítéletek kitapogatására, gyakran rájátszik az e csoportok elleni sztereotípiákra. New York-i zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot 1945-ben. A Magyar Narancs korábban azt írta róla, hogy meleg létére homofób kampányok megtervezésében is részt vett.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik