Belföld

Hadházy: Irdatlan pénzek úsztak el a magyar úszóbetonon

Hadházy Ákos (Array)
Hadházy Ákos (Array)
Az LMP politikusa szerint a kormánypárt abban lehet érdekelt, hogy ne segítse a devizahiteleseket.

Gyanúsnak ítélt kutatások milliárdos támogatásáról számolt be a párt társelnöke. Hadházy Ákos azt mondta: ugyanakkora költségvetéssel két pályázó is mintegy 1-1 milliárdos uniós támogatásban részesült beton úszómű fejlesztésére, noha ilyen úszóművek már vannak.

A két úszóbetonos cég közül az egyiknek semmi köze nincs az iparághoz, pénzügyi tanácsadó, pályázatíró cég. A Corex Projektfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Kft. beton alapanyagú úszómű létrehozásának kutatása és modul rendszerű felépítmény fejlesztése címén kapott a GINOP programból kerek 1 milliárdos támogatást.

Hadházy utánajárt, hogy halad a cég bejelentett telephelyén a kutatás. És kiderült, hogy sehogy.

Bár a cég beígérte, hogy a balatonakarattyai telephelyén önerőből olyan irodaépületet épít, amely alkalmas lesz a szellemi munkát végző alkalmazottak foglalkoztatására, a telken semmi sincs, csak fű és gaz. A közeli Balatonfűzfőn a projekthez szükséges kutató és összeszerelő csarnokot tervezték megvalósítani, innen azonban a cég már tavasszal kijelentkezett.

Szerinte a kutatásra, innovációra adott források “elkutatása” bűn, ezzel az ország a jövőjét játsszák el. Kijelentette azt is: a “politikai hátszéllel” bírók pályázati költéseit nem vizsgálják, de azokét, akik nem rendelkeznek kapcsolatokkal, szigorúan ellenőrzik.

A devizahitelesek problémái miatt is összehívott hétfői rendkívüli parlamenti ülésről szólva – amelyről a kormánypártok már jelezték távolmaradásukat – azt mondta: tud olyan fideszes politikusról, aki “ingatlanseftelésben érdekelt”, megszerezte devizahitelesek ingatlanjait. Hadházy felvetette: lehetséges, hogy a Fidesz érdekében áll, hogy a bajba jutott embereket minél hamarabb kirakják az ingatlanjaikból, ezért nem akarnak segíteni rajtuk. (mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik