Belföld
Debrecen, 2016. október 2.
Egy választópolgár leadja szavazatát a debreceni Közép utcai óvodában kialakított 133. szavazókörben a kvótareferendum napján, 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Bukna a Fidesz az iskolázottsági cenzussal

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 08. 08. 09:22

Alaposan átírná a politikai erőviszonyokat a Jobbik javaslata.

Szinte teljesen megmerevedtek a pártok közti erőviszonyok. A Jobbik-közeli Iránytű Intézet Magyar Nemzetnek készített felmérése szerint a Fidesz továbbra is magabiztosan vezet, a teljes népesség körében 34 százalékos a támogatottsága, míg a Jobbik 16, az MSZP 7 százalékon áll. A DK, az LMP, és a Momentum egyaránt 3 három százalékos. Az Együtt, a Párbeszéd, illetve a kisebb pártok (Moma, Liberálisok) legfeljebb az egy százalékot közelítették meg.

A biztos szavazóknál  a Fidesz 50, a Jobbik 22, az MSZP 11 százalékon áll. A DK-ra 5, az LMP-re 4, a Momentumra és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra 3-3, az Együttre, a Párbeszédre, illetve „egyéb pártokra” 1-1 százalék voksolna. 

A Jobbik javaslata, hogy kössék a választójogot a nyolc általános elvégzéséhez alaposan átírná az erőviszonyokat.

A Jobbik az írni-olvasni nem tudóktól vonná meg a választójogot
Azért, hogy visszaszorítsa a szavazatvásárlást.

Diplomásokat legnagyobb arányban az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd táborában találni, ezeknek a pártoknak kifejezetten kevés olyan támogatója van, aki nyolc általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettséggel rendelkezik. A diplomások leginkább a Jobbik táborában alulreprezentáltak, a kevésbé iskolázottak aránya pedig – a választástól távol maradók mellett – a Fidesz–KDNP szavazói között a legmagasabb. A legmagasabb iskolai végzettségként érettségivel rendelkezők leginkább a DK, a Momentum, az LMP és a Jobbik táborában felülreprezentáltak.

Korábban a Publicus Intézet is arra jutott, hogy a Jobbik járna jól az iskolázottsági cenzussal, mert a Fidesznél a legmagasabb (6 százalék) az alacsonyan iskolázott szavazók aránya a teljes népességhez viszonyítva.

Gyál, 2011. szeptember 2.
Egy fáradt fiú ül az első osztályosok testnevelésóráján a gyáli Bartók Béla Általános Iskolában. Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője július 5-én bejelentette, hogy 2012 szeptemberétől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, s ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány. A 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozaton az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az általános iskolai intézményvezetőknek küldött levelében megírta: délutáni napközis foglalkozás keretében szervezhető meg alsó tagozaton a mindennapos testnevelés a most induló tanévben.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Megszívná a Fidesz, ha az alacsonyan képzettek nem szavazhatnának
A Jobbik nyolc általánoshoz kötné a szavazást, ami nem csoda: ők jól járnának vele, a Fidesz kutya rosszul.

Az Iránytű Intézet azt is mérte, hogy a DK és a Jobbik szavazói között erős többségben vannak a férfiak, az LMP, az Együtt, a Párbeszéd és az egyéb pártok szavazói között a nők. A többi szavazói csoportban kicsi a nemek szerinti eltérés a teljes népességbeli átlagtól. A Momentum-szavazók abszolút többsége fővárosi. Az Együtt, a Párbeszéd, a DK és az LMP táborában is erősen felülreprezentáltak a budapestiek. Az MSZP, a Jobbik és a Fidesz szavazótábora nagyjából egyenletesen oszlik meg az országban, de utóbbi két párt a fővárosban valamelyest gyengébb.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 9.
Grezsu Mihályné viszi haza az önkormányzat ajándékcsomagját a Nyíregyházához tartozó Szélsõbokorban 2016. december 9-én. A Magyar Posta dolgozói Nyíregyháza mintegy 19 ezer nyugdíjas lakosának kézbesítik a város 2500 forint értékû karácsonyi ajándékcsomagját.
MTI Fotó: Balázs Attila

Kihirdették a nyugdíjemelést

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.