Belföld

Rosszul lettek a munkások a melegben, önkényesen beszüntették a munkát a makói gumigyárban

Beszüntették a munkát a kazánosok tegnap délután Makó legnagyobb üzemében, a gumigyárban, írja a Délmagyar. 

Most, kánikula idején embertelenek itt a körülmények: a kazán fala 150 fokos, a levegő, amit belélegzünk, néha szó szerint fájdalmat okoz a tüdőnkben

– mondta egy munkás a lapnak. Csütörtökön többen rosszul is lettek, volt, akinek vérzett az orra. Szerettek volna dolgozni, de ilyen körülmények között nem tudtak.

A lap szerint a kazánosok egy műszakban nagyjából százan vannak a több mint kétezer embert foglalkoztató gyárban. Az esetre a vegyipari dolgozók szakszervezetének elnöke, Székely Tamás hívta fel a Délmagyar figyelmét, aki azt is elmondta, a szakszervezet helyben megpróbált közvetíteni a dolgozók és a vezetés között, de nem jártak sikerrel.

A Continental cégvezetője, Nagy Mihály azt mondta, mindig maximálisan figyelnek a munkakörülményekre. Minden dolgozónak védőitalt biztosítanak, óránként 10 perc szünetet tarthatnak klimatizált pihenőhelyen, és műszak közben tusolni is lehet. A kazánosoknak ezenkívül kifizetve elengedtek 1-2 műszakot. És a kiszállításokhoz feltétlenül szükséges műszakokat rendelték csak el, a többit későbbi időszakokra tolták.

Az előre be nem jelentett akció szerintük jogellenes, komoly kockázatot és kárt tud okozni a munkaadó számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik