Belföld

Molnár Gyula kőkeményen nem csap szét Botka és Molnár Zsolt között

molnár gyula (molnár gyula)
molnár gyula (molnár gyula)
Ingyen senki nem lehet hülye? A pártelnök nem foglal állást?

Biztosan nem használnék semmilyen minősítő jelzőt. Legitim stratégiát fogalmazott meg Molnár Zsolt, de csak egy szűkebb kör érdekében és a nyilvánosság előtt. A miniszterelnök-jelölt pedig erre karcosan reagált.

Ezt arra a kérdésre válaszolta Molnár Gyula, az MSZP elnöke a szombati Magyar Nemzetnek, hogy árulónak tartja-e a szintén szoci, nem mellesleg az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságát elnöklő Molnár Zsoltot.

Ingyen senki nem lehet hülye?

Ha valaki nem ismerné az előzményt:

A szocik miniszterelnök-jelölte, Botka László kampányának origója a szakítás a 2010 előtti balos kormányokkal, legesleginkább Gyurcsány Ferenccel. Ezért keltett meglepetést, hogy Molnár Zsolt a minap azzal állt elő, hogy szerinte meg kell egyezni Gyurcsány Ferenccel, be kell emelni őt a kormányváltani igyekvők közös országos listájára. Erre a felbőszült Botka László a 168 Órában árulónak, a Fidesz fizetett ügynökének nevezte Molnár Zsoltot, mondván, “ingyen senki nem lehet ilyen hülye”.

Botka László és Molnár Gyula februárban
MTI Fotó: Mohai Balázs

Némi izmozás után a héten kettesben úgymond kibeszélték konfliktusukat, amiből az sült ki, hogy Molnár Zsolt eztán nem foglalkozik országos politikával, hanem megelégszik saját szakterületével.

Nem lehet nem lealázásként értelmezni, hogy bár az egyeztetés után Molnár Zsolt még azzal büszkélkedett, hogy továbbra is ő irányítja a pártközi választási koordinációt, két órával később Botka azzal állt a nyilvánosság elé, hogy ezt a feladatot immár Tóth József, a XIII. kerület szoci polgármestere viszi.

Lesz itt szétcsapás?

Na de visszatérve a mai nemzetes interjúra: ha valaki azt várta, hogy Molnár Gyula szétcsap Botka László és Molnár Zsolt között, vagy legalábbis leteszi a vörös garast valamelyik fél mellett, tévedett.

Idézünk még a pártelnök mai interjújából:

Semmiképpen sem tennék igazságot, itt legitim koncepciók legitim koncepciók vitájáról van szó.

Nem dolgunk vitatkozni a pártelnökkel, de itt nem csupán koncepciókról van szó, hanem arról, hogy Molnár Zsolt koncepciója árulás-e.

A döntés, ha jól értjük, most az, hogy Molnár Zsolt nem áruló. De ha nem áruló, akkor miért rántották ki az országos politikából? Ha meg áruló, miért hagyják a pályán? Érti ezt valaki?

A Nemzet igyekezett kihúzni Molnár Gyulából, hogy szerinte meg kell alkudni Gyurcsánnyal, vagy a botkai “a Demokratikus Koalícióval megegyeznénk, de csakis Gyurcsány Ferenc kihagyásával” az út?

Molnár Gyula válasza:

Az igazi politikai feladat a lehető legszélesebb együttműködést összehozni, és valódi alternatívát kell mutatni… Nincs Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc nélkül. De hozhatnak olyan döntést, hogy a kormányváltásban ő más szerepet vállal, és nem személyes vezetőként dominál.

Fordítsuk? Ez nagyjából azt jelenti: majd meglátjuk.

Iszap

S tudják, mi a válasz arra az alapkérdésre, hogy az MSZP fölkészült-e arra, hogy a százhat egyéni körzetben minden egyes szoci jelölttel szemben elindul egy-egy DK-s?

Most nem ezzel a politikai iszapbirkózással kell foglalkozni, hanem azzal, hogy kialakítsuk a viszonyunkat például az adórendszerhez.

Aki még ennél is többre kíváncsi, például arra, hogy Molnár Gyula mekkora tétben fogadna Botka győzelmére, nézzen át a Nemzetre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik