Belföld

480 gyógyszerkészítményből van hiány, de senki nem marad ellátatlan

Minden hiányzó terméknek van helyettesítője.

Jelenleg 480 gyógyszerkészítményből van hiány, ebből 300 termék tartósan hiánycikk – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója egy szerdai háttérbeszélgetésen. Ezek mindegyike esetében elérhető helyettesítő termék – tette hozzá Pozsgay Csilla.

Az intézet a hiányzó gyógyszerek listáját naprakészen vezeti, mindegyik mellett megjelölik a helyettesítő terméket. Beteg gyógyszer nélkül nem marad – mondta a főigazgató, aki közölte azt is, hogy az OGYÉI, mint hatóság nem felel a behozatalért, nem rendel és nem raktároz, hanem szakmai, koordináló hátteret biztosít a gyógyszerellátáshoz.

Pozsgay Csilla elmondta, hogy jogszabályi kötelezettségük van a gyártóknak, hogy a magyarországi éves becsült gyógyszerkészítménnyel ellássák a piacot. A rendelkezésre álló gyógyszermennyiség kirívó helyzetekben változhat, ilyen volt például a két évvel ezelőtti migrációs helyzet, amikor a szokásosnál több Hepatitis A oltás fogyott – magyarázta.

A főigazgató elmondta azt is: személy szerint szomorúnak tartja, hogy Magyarország nem pályázott az Európai Gyógyszerügynökség székhelyére, mert hazánkban a gyógyszeripar, a gyógyszeripari innováció egy kormányzat által is támogatott terület. Szerinte óriási lökést adhatott volna a gyógyszeriparnak, ha Magyarország pályázik és esetleg elnyeri az EMA székhelyét. (MTI, a fenti kép illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik