Belföld

Állandó problémát jelent a hazai gyógyszerhiány

Gyógyszertabletta  (Array)
Gyógyszertabletta  (Array)

Ugyan több gyógyszer érhető el jelenleg, mint 15 évvel ezelőtt, mégis jóval nagyobb a hiány, mint akkor – mondta a Magyar Nemzetnek Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerész. Ellátási gondok miatt jelenleg április 7. óta hiány van Depressan vérnyomáscsökkentőből, a betegek közül pedig sokan panaszkodnak, hiszen évek óta ez a gyógyszer van náluk beállítva. Ennek a terméknek nincs helyettesítője, ezért másik vérnyomáscsökkentő gyógyszerre  van szükség.

Bogsch: Szinte minden gyógyszert hamisítanak
A hamisított gyógyszerek főleg délkelet-ázsiai, indiai és kínai „sufnilaborokból” ömlesztve kerülnek Európába, mondja a Richter első embere, aki nem tartja magát pótolhatatlannak.

A Bexsero oltásból, ami az agyhártyagyulladás kórokozó baktériumának B törzse ellen nyújt védelmet, idén januárban volt hiány, majd május 29. után újra hiánycikk lett, ezért az ellátást Ausztriából és Portugáliából származó vakcinával oldják meg. Ez kifejezetten drága, oltásonként körülbelül 30 ezer forintba kerül, de volt olyan időszak is, amikor ennél is drágábban tudták csak beszerezni. A gyógyszerészek nem adhatják az egyik betegnek ennyiért, a másiknak annyiért a készítményeket, ezért egy középkategóriás árat találnak ki, ami jelentős logisztikát igényel.

Több hónapig nem volt elérhető a Bisoblock nevű béta-blokkoló szívgyógyszer sem, ennek van helyettesítője, például a Concor, de amíg előbbi ára kétszáz forint alatt van, addig utóbb több mint ezer forintba kerül. De olyan is előfordul, hogy a beteg fél a helyettesítőtől, ezért nem fogadja el és nem vált ki semmilyen gyógyszert.

Idén 168 termék került fel az egy ideig vagy tartósan hiányterméknek minősülő gyógyszerek listájára.  Az április 25-i budaörsi raktártűz óta több mint 60 gyógyszer került fel a hiánylistára, ezek közül több esetben a forgalmazás vagy a gyártás megszüntetése volt a regisztráció oka.

Egy gyógyszer helyettesítésénél azonos hatóanyag esetén is van rizikó – mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője. Vannak olyan termékek, amik véglegesen hiányoznak majd a polcokról, főleg a jelenleg is olcsó termékek esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik