Gazdaság

Külföldi termékekkel találkozhat a gyógyszertárakban

A budaörsi raktártűz nem okoz fennakadást a gyógyszerellátásban - közölte kedden az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Mint közleményükben írták, közel egytucatnyi gyógyszernagykereskedelmi engedéllyel rendelkező cég tárolta készítményeit azon a budaörsi telephelyen, ahol április 25-én tűz ütött ki. A Pharma Park tizenötezer négyzetméternyi területéből ötezer kiégett, kétezerötszáz négyzetméternyi területet pedig füstszennyezés ért. Magyarországon jelenleg 605 cégnek van engedélye arra, hogy gyógyszert forgalmazzon, melyet 190 különböző telephelyen tárolnak.

A budaörsi tűzesetről értesülve az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azonnal felvette a kapcsolatot a telephelyet üzemeltető céggel, illetve a káreseményben érintett forgalmazókkal. Az Intézet szakértői a kockázatok elemzéséhez a Gyógyszernagykereskedők Szövetségének segítségét is kérték. Arra voltak kíváncsiak, hogy a megsemmisült, illetve a minőségi hibás termékek pótlása mennyi idő alatt kivitelezhető. A tűzben elégett tételek pótlása iránti engedélyek kiadása folyamatos, a forgalmazók úgynevezett kontingensengedélyekkel hozzák be az országba a kieső tételeket. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió tagállamaiban található készleteket csoportosítják át.

A gyors és hatékony ügyintézés eredményeképp valamint a gyógyszernagykereskedőknél kint lévő készletek miatt – az érinett cégek tájékoztatása szerint – nem várható gyógyszerhiány.

A patikai forgalomban a betegek mindössze annyit vehetnek ebből észre, hogy bizonyos termékek doboza nem feltétlen magyar feliratokat tartalmaz majd, de minden esetben magyar nyelvű betegtájékoztatót csomagolnak hozzá.

Az OGYÉI folyamatosan figyeli a készleteket és amennyiben szükséges, akadozó ellátás esetén azonnal jelez a gyógyszertárak vezetőinek, ezzel is segítve a munkájukat.

A káresemény sem mentesíti a készítmények forgalmazóit attól, hogy a gyógyszerforgalmazás szigorú szabályait betartsák, ez a garancia arra, hogy a betegek ne kaphassanak minőségi hibás termékeket.

Az OGYÉI adatai szerint a tűzben megsemmisült készletek változatos terápiás területeket érintenek, egyetlen olyan gyógyszercsoportot sincs, melynek esetében komoly kockázattal kell számolni. Sok termék helyettesíthető – ezek esetében nem okoz gondot, ha a beteg esetleg más márkanéven engedélyezett gyógyszerrel folyatja a terápiát.

A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy nincs olyan innovatív termék, melyet ne tudnának időben pótolni a cégek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik