Belföld

Péntektől dől az oltóanyag a kisbabáknak

Megnyugtatott mindenkit az Emmi, nincs akkora baj szerintük a csecsemők kötelező védőoltásával, a csúszás nem veszélyes.

Még reggel írtunk cikket arról, hogy átmeneti hiány alakult ki a Pentaxim vakcinából, amivel kisbabákat szoktak beoltani. Olvasónkat is hazaküldte orvosa azzal, hogy nincs oltóanyag, tehát a doktorok is érzékelik a problémát.

Sorra küldik haza az orvosok a szülőket
Mert nincs elég védőoltás a csecsemőknek. A minisztérium szerint nincs ellátási probléma, az orvosok szerint van. Pánikolni nem kell, de sokkal jobban lehetne kezelni a helyzetet.

A fő gond persze az volt, hogy miként sikerült az amúgy kiváló magyar oltási rendszerben ilyen hiányt felhalmozni, másfelől miért nem jelezték előre az Emberi Erőforrások Minisztériuma felől, hogy hiány alakulhat ki.

Az Emmi korábbi kurta válaszán felül bővebb információkat is küldött csütörtök este a tárca Egészségügyért Felelős Államtitkársága. Hosszan ecsetelik, miért kimagasló európai szinten is a hazai védőoltási rend, és hogy a központi költségvetés állja a polgárok helyett a vakcinákat. Ezután elismerik a történteket:

“Átmeneti készlethiány alakult ki a gyermekkori oltási rendszerben szereplő védőoltáshoz szükséges egyik oltóanyagból.”

Azzal folytatják, hogy július 10-étől kezdődően kiszállították a megyei kormányhivatalokhoz a 2, 3, 4 és 18 hónapos korban esedékes diftéria, pertussis, tetanusz, Haemophilus influenzae b és polio elleni védőoltásokhoz szükséges ötkomponensű oltóanyagot. Legalábbis annyit, amennyit átlagosan két hét alatt felhasznál az ország.

A harmadik negyedévre tervezett mennyiség kiszállítását pénteken kezdik meg, hamarosan az ország minden fertályába kerül belőle.

Hozzáteszik, mindig arra törekednek, hogy optimális időpontban legyen az oltás a védelem kialakulása szempontjából. A szervezési-tervezési okok is közrejátszottak, hogy kialakult a 2-3-4 hónaposan történő beoltás. A mostani kéthónapos korban esedékes – az alapvető immunitásra a szervezetet emlékeztető – oltások elcsúszása nem probléma, az akár egy betegség miatt is kialakulhat bármikor, bárkinél. Ahogy írják:

Az ilyen módon átütemezett, illetve később beadott védőoltás védőhatása változatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik