Közélet

Csúszik a kötelező védőoltások beadatása

Benke Ágnes
Benke Ágnes

szerkesztő. 2017. 07. 25. 17:23

Július első napjaiban jelentkezett egy olvasónk, aki azt írta, hogy elvitte 3 hónapos kislányát a gyerekorvoshoz védőoltásra. A doktortól meglepő választ kapott: hiány van az oltásból, és nem tudja megmondani, mikor érkezik a rendelőbe az utánpótlás. Azt kérte az édesapától, hogy telefonáljon be a rendelőbe, mikor mehet vissza oltatni.

Az oltások esetleges hiánya elérte a parlament ingerküszöbét is. A jobbikos Lukács László György ezzel kapcsolatos írásbeli kérdésére Rétvári Bence államtitkár azt írta:

július 10-én elindult az oltóanyagok kiszállítása a kormányhivatalok megyei és járási részlegeihez, ennek során minden oltóanyagból a III . negyedévi oltásokhoz szükséges teljes mennyiség kiszállításra kerül.

Csúszás

A hiány feltételezhetően abból adódhatott, hogy – ahogy az államtitkári válaszból kiderül – a 2, 3, 4 , hónapos csecsemők és 18 hónapos kisgyermekek részére adandó ötkomponensű oltóanyagból kevesebbet juttattak el a rendelőkbe. Rétvári azt ígéri, még ebben a hónapban lesz újabb kiszállítás, amikor már a szokásoknak megfelelően ebből az oltóanyagból is a teljes mennyiség áll majd az oltóorvosok rendelkezésére.

Az államtitkár hangsúlyozta: azon gyermekek részére, akiknek a soron következő védőoltása betöltött életkoruk szerint ebben a hónapban esedékes, ha

rövid csúszással is, az oltóanyag biztosítva lesz.

Az első és a második negyedévben Rétvári tájékoztatása szerint rendben lezajlott a kötelező védőoltások beadása, az elmúlt két negyedévi oltásokhoz szükséges vakcinák rendelkezésre álltak.

Megkerestük az április óta már az Emmi-hez tartozó ÁNTSZ-t is. A minisztérium ezt válaszolta:

A kötelező oltások időpontjának meghatározásánál a szakemberek arra törekszenek, hogy a védőoltás beadása a védelem kialakulása szempontjából optimális időpontban történjen. Emellett szervezési és tervezhetőségi szempontokat is figyelembe kell venni. Ennek megfelelően alakult ki a csecsemők kettő, három, illetve négy hónapos korban történő oltási gyakorlata. A két hónapos korban esedékes oltóanyag esetében korábban valóban voltak átmeneti ellátási problémák, ami miatt néhány csecsemőnél előfordulhatott pár napos, esetleg hetes csúszás. Ez azonban a csecsemő védettsége szempontjából nem jelent problémát, ahogy az egyes oltások közötti időtartam ilyen mértékű növekedése sem. Az ilyen módon átütemezett, illetve később beadott védőoltás védőhatása változatlan. Az oltóanyaggal kapcsolatos ellátási probléma mára megoldódott, mennyiben az érintett szülők a járási hivatalok népegészségügyi osztályaihoz, vagy a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályához fordulnak kérdéseikkel, minden esetben teljes körű tájékoztatást kapnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.