Belföld
Doctor injecting a young child with a vaccination or antibiotic in a small disposable hypodermic syringe, close up of the kids arm and needle.

Sorra küldik haza az orvosok a szülőket

Mert nincs elég védőoltás a csecsemőknek. A minisztérium szerint nincs ellátási probléma, az orvosok szerint van. Pánikolni nem kell, de sokkal jobban lehetne kezelni a helyzetet.

Olvasónk kedd reggel vitte 4 hónapos kisbabáját háziorvoshoz. Az esedékes kötelező védőoltás lett volna soron, de a doktornő hazaküldte.

„Nem kaptuk meg a Pentaxim oltást, mert az orvos közölte, országos hiány van az oltóanyagból” – mesélte a 24.hu-nak az esetet az édesanya, akinek csak annyit tett hozzá a doktornő, hogy nézzen vissza egy hónap múlva, remélhetőleg addigra pótolják a készletet.

Pentaxim kisokos

Jelenleg ebből a védőoltásból van hiány az orvosok szerint Magyarországon. Ezt az oltást először 2 hónapos korban kell (kötelezően) beadatni. Ezt követi három emlékeztető oltás 3, 4 és 18 hónapos korban. A Pentaxim gyakorlatilag öt védőoltás kombinációját jelenti, és alapimmunizálást ad. A szamárköhögés, a torokgyík, a merevgörcs, a járványos gyermekbénulás és a gennyes agyhártyagyulladás ellen nyújt védettséget. Az oltóorvos a combizomba adja be az injekciót.

Olvasónk nem oltásellenes, kifejezetten fontosnak tartja, hogy gyermeke megkapja a torokgyík, gyermekbénulás, merevgörcs, szamárköhögés és agyhártyagyulladás elleni védelmet, de azt mondja, ebben a rendszerben ez most, úgy tűnik, nincs biztosítva.

Azért is érte váratlanul a keddi eset, mert eddig nem volt gond a védőoltások beadatásával, azokat kisgyereke rendre megkapta. Most viszont majd csak augusztus végén derül ki, hogy beadják-e azt a vakcinát, amit júliusban kellett volna.

Mivel háziorvosa is csak reménykedni tudott abban, hogy a következő hónapra az ellátási probléma megoldódik, az édesanyát ez nem nyugtatta meg. Attól tart, hogy a többi oltóanyag is hiánycikk lesz, és nem lehet majd követni, melyik oltás mennyit csúszik.

Semmire nincs pénz az egészségügyben. A vizes vb-re és a focira rengeteget áldoznak, de arra sem vagyunk képesek, hogy a császármetszett anyukának valaki kicserélje a kötését, vagy hogy rendelkezésre álljanak az amúgy kötelező védőoltások

– fakadt ki.

Nincs tragédia

Nem csoda, hogy olvasónk gyerekorvosa sem tudta megmondani, lesz-e egy hónap múlva vakcina, vagy sem. Az RTL Híradónak a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke kedden azt nyilatkozta, semmiféle tájékoztatást nem kaptak az illetékes államtitkárságtól az oltóanyaghiányról, amiről ő is elismerte, országos méreteket ölt.

Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

„Ha értesítettek volna minket a hiányról, előre tudtuk volna tervezni az oltási rendet, és most nem kellene hazaküldeni a szülőket a rendelőből” – ezt már a 24.hu-nak mondta Póta György, aki nem érti, miért történhetett meg, hogy az állam egy mondattal sem szólt arról, késni fog az oltóanyag.

Maga a hiány nem óriási tragédia, volt már rá példa, ráadásul sokkal komolyabbra is. Előfordult, hogy másfél-két évig nem állt rendelkezésre elég oltóanyag, de megfelelő rákészültséggel és átcsoportosításokkal a kevesebb vakcinával is fenn lehetett tartani az amúgy európai viszonylatban is példás és dicséretes oltási rendet.

(Ezt külön kiemelte Rétvári Bence is a parlament oldalán kedden megjelent válaszában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt írta: nemzetközi felmérések és kutatások, így az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index szerint is első helyen áll Magyarország a csecsemők és kiskorúak átoltottsága tekintetében Európában, gyakorlatilag minden gyermek megkapja a szükséges védőoltásokat hazánkban).

Az orvosoknak fontos tudniuk, hogy mekkora és mennyi időre kiterjedő hiányra készüljenek, így tudják segíteni egymást és a szülőket – mondta Dr. Póta György, aki hangsúlyozta, információ nélkül nem lehet előre tervezni.

Elmondta azt is, az, hogy a védőoltás a csecsemő három vagy négy hónapos korában esedékes dózisa csúszik 1-2 hónappal, bár nem ideális, nagy veszélyt nem jelent. A baba az első Pentaxim oltását 2 hónapos korában kapja meg, ezzel alakul ki immunrendszerének alapvédettsége. Ez az első oltás a rendkívül fontos, ezzel „már elvan a szervezet egy ideig”. A 3. és 4. hónapban adandó vakcina emlékeztető oltás, ha ezek csúsznak valamennyit, nem lesz probléma, de tökéletes védettséghez természetesen szükségesek ezek is.

Faramuci

Póta György nem tudja, mi van a kialakult hiány hátterében, információ hiányában csak találgatni tud, hogy szállítási hiba lehet. Azonban olyan oltóanyagról van szó, ami máshonnan beszerezhető, így nem érti, az illetékesek miért nem kerestek más lehetőséget a beszerzésére.

A szakember faramucinak nevezte a kialakult helyzetet. Az új gyermekvédelmi törvénybe ugyanis bekerült, hogy jogilag felelősségre vonható az a szülő, aki nem oltatja be gyerekét a kötelező védőoltásokkal.

Ez nagyon helyes, de kérdem én, a mostani helyzetben ha a szülőt nem lehet felelősségre vonni, hiszen önhibájából kívül nem tudja beoltatni gyerekét, akkor kit lehet felelősségre vonni?

Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Oláh Tibor

Megoldódott?

Az, hogy a két hónapos korban esedékes oltóanyag esetében hiány alakult ki, az Emberi Erőforrások Minisztériuma is elismerte a 24.hu-nak. Egészen pontosan ezt írták megkeresésünkre:

A két hónapos korban esedékes oltóanyag esetében korábban valóban voltak átmeneti ellátási problémák, ami miatt néhány csecsemőnél előfordulhatott pár napos, esetleg hetes csúszás. Ez azonban a csecsemő védettsége szempontjából nem jelent problémát, ahogy az egyes oltások közötti időtartam ilyen mértékű növekedése sem. Az ilyen módon átütemezett, illetve később beadott védőoltás védőhatása változatlan.

Majd hozzáteszik, az oltóanyaggal kapcsolatos ellátási probléma mára megoldódott. Ha az érintett szülők a járási hivatalok népegészségügyi osztályaihoz, vagy a kormányhivatal népegészségügyi főosztályához fordulnak kérdéseikkel, minden esetben teljes körű tájékoztatást kapnak.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények