Belföld

Abszurd és szánalmas, hogy gyanúsított lett a BKK-nak segítő fiú

Első ránézésre is látszik, hogy ez nem bűntett, nem is vétség – mondta a 24.hu-nak Magyar Gábor ügyvéd arról, hogy a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki azt a fiatalt, aki – kiszúrva egy hibát – némi trükközéssel 50 forintért vásárolt egy bérletet a BKK online értékesítési rendszerén keresztül, majd azonnal jelezte ezt a társaságnak. Az érettségiző ellen – ahogy azt a rendőrség a 24.hu-nak megerősítette – információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége miatt indult eljárás, ami két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Az ügyvéd emlékeztetett: csak az a cselekmény bűncselekmény, amely veszélyes a társadalomra.

Nem elég tehát az, hogy egy cselekmény tényállásszerű, egyúttal társadalomra veszélyesnek is kell lennie. Ha ez nem mutatható ki, nem valósul meg bűncselekmény. Magyar Gábor szerint ha mindaz igaz, amit eddig az esetről eddig tudunk, egyértelmű, hogy a fiatalember nem akart ártani, sőt, kifejezetten társadalmi célt kívánt szolgálni, hiszen a hiba feltárásával megóvta a közlekedési vállalatot az esetleges – milliós vagy akár milliárdos – károktól. Ezt nyilvánvalóvá teszi, hogy azonnal felhívta a figyelmet a problémára, az 50 forintért szerzett bérletét pedig meg sem kísérelte felhasználni. Ha valaki ennek ellenére ráfogná, hogy a cselekmény mégis veszélyes a társadalomra, a fiatalember a társadalomra veszélyességben való tévedése folytán nem lenne büntethető.

Az a hercehurca, ami amiatt alakult ki, hogy a bűnbakot egy 18 éves fiatal személyében találták meg, egyértelmű pótcselekvés és felelősséghárítás. Pedig az történt, hogy a BKK elkövetett egy nyilvánvaló hibát, és ahelyett, hogy azt beismerték volna, és esetleg elnézést kérnek a kellemetlenségért, kerestek egy külső szereplőt, akire rá lehet húzni, hogy összeomlasztotta a rendszert, és feljelentették. Pedig leginkább meg kellett volna köszönniük neki.

Az ügyvéd szerint a tényállásszerűséggel is gond van, mivel az, hogy valaki online vásárlás közben, a kosárba rakáskor átír egy számot, az nem minősíthető információs rendszer vagy adat megsértése vétségének, gyakorlatilag értelmezhetetlen a vétségi alakzat gyanúja.

Magyar reméli, hogy a fiatalember panasszal élt a gyanúsítás ellen, és – ha már a rendőrség nem ismerte fel, hogy nincs miért elszámoltatni – az ügyészség megszünteti a nyomozást.

Szerinte az, hogy ebben az ügyben eljárás indult,

abszurd és szánalmas.

Ahogy arról beszámoltunk, információink szerint az érettségizőt éjjel vitték be az egyenruhások. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, hogy a gyanúsított szabadlábon védekezhet a továbbiakban, illetve, hogy a nyomozás határideje szeptember 15.

A feljelentett fiatalember azt írta magáról még egy szerdai posztban, hogy ő csak egy 18 éves, most érettségizett átlagos gyerek, aki még sosem használta a fővárosi járatokat, így azt a bérletet sem, amit áron alul vett. Azt állítja, mindössze annyi volt a célja, hogy jelezze a hibát a BKK érdekében. Ekkor még bízott abban, hogy a vállalat visszavonja a feljelentést.

Éjjel vitték el a rendőrök a BKK-nak segítő fiút
Gyanúsított lett az a 18 éves fiatal, aki figyelmeztette a BKK-t, hogy hiba van az online értékesítési rendszerében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik