Belföld

Harangozó: Orbán kérte Pharaon beengedését

Az MSZP politikusa szerint a kormányfő felelősségét dokumentumok bizonyítják.

A kormányfő kérte, hogy engedjék be a körözés alatt álló szaúdi milliárdost Magyarországra. Orbán Viktor személyes felelőssége, hogy a januárban elhunyt Ghaith Pharaon beléphetett Magyarország területére – mondta Harangozó Tamás a Hír TV reggeli műsorában.

A honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista alelnöke szerint nagyon sok dokumentum bizonyítja, hogy személyesen a miniszterelnök kérte, engedjék be az országba a nemzetközi körözés alatt álló milliárdost. Az MSZP-s képviselő szerint a döntés mögött üzleti érdekek álltak. 

A szaúdi milliárdos halála előtt magyar állampolgárságot akart.

Pharaon magyar állampolgárságot akart szerezni
Pintér Sándor indokolatlannak tartja az elhunyt milliárdossal kapcsolatos érdeklődést.

Harangozó szerint törvény adta kötelessége mindenkinek a nemzetbiztonsági vagy a honvédelmi bizottság akár zárt ülésén is minden dokumentumot bemutatni, egyenes választ adni, márpedig az egész Pharaon-ügy arról szól, hogy

itt volt egy politikai megrendelés, le van írva a külügyminisztériumnál, a tartózkodási engedély kérelemben, hogy Orbán Viktor kéri, hogy ezt az embert engedjék be, ez nem az ellenzéknek a vélelme, a hivatalos dokumentumban le van írva az első kérelemnél, amikor beengedték Magyarországra, hogy a miniszterelnök találkozó érdekében kéri, hogy engedjék be.

Korábban ugyanezzel érvelt a Jobbik is, amikor kiderült, mivel indokolta vízumkérelmét a néhai Gaith Pharaon. A párt akkor tudatta, hogy

Orbán személyesen is nyakig benne van a Pharaon-botrányban.

Az ellenzéki párt képviselője, Gyöngyösi Márton akkor azt állította, a botrány felveti a magyar kormánytagok és Orbán Viktor nemzetbiztonsági kockázatát is. Az ügyet kirobbantó Demeter Márta már régóta miniszteri fejeket követel amiatt, hogy Pharaont politikai utasításra, az állami intézményrendszer asszisztálásával engedték be az országba. A független képviselő a mikéntről minap ismét kérdezte a belügyminiszter, de Pintér Sándor már megelégelte ezt, azt válaszolta, hogy “az érintett” januárban elhunyt, ezért “meglehetősen indokolatlan” a személyével összefüggő újabb kérdések előterjesztése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik