Belföld

Párnával fojtotta meg a zalai nőt, életfogytiglant kapott

Ítéletet hirdetett a Pécsi Ítélőtábla csütörtökön egy nagykanizsai gyilkosság ügyében. Egy idős asszonyt öltek meg, támadója megfojtotta egy párnával. A gyilkosságot 4elkövető elsőrendű vádlott életfogytiglant kapott, fiatal cinkosának viszont enyhítették a büntetését? három és fél évet kell ülnie.

A gyilkosság 2015. október 18-án történt. A két vádlott egy korábban már kifigyelt házba ment be, ahol értékek után kezdtek kutatni. Az ott lakó 73 éves asszony felkelt a zajra, és követelte a betörőktől, hogy menjenek el. Egyikük – a másodrendű vádlott – így is tett, kiszaladt az épületből, társa viszont előbb fel akarta kapni az ékszerekkel telepakolt hátizsákot, de az asszony megragadta a ruháját.

 Ekkor a férfi több alkalommal ököllel, illetve kétszer a betöréshez használt vasrúddal megütötte az asszonyt. Az eszméletlen sértettet ezt követően a lepedővel együtt lerántotta az ágyról, majd tovább kutatott a lakásban. Amikor az asszony magához tért az I.r. vádlott az arcára szorított egy párnát addig, amíg a sértett halála be nem következett.

– áll az ítélőtábla tájékoztatásában. Ezután visszahívta a fiatalt és átkutatták a ház valamennyi szobáját, és összesen körülbelül félmillió forintnyi értékkel – ékszerekkel, pénzzel és egy tévével – távoztak.

Mint kiderült, pár nappal korábban előbbi tettes járt egy másik házban is. Október 6-án az elsőrendű vádlott kifigyelte, hogy a lakó elment otthonról, majd a nyitva hagyott erkélyajtón bement a házba és kutatni kezdett. Egyebek mellett csaknem egymillió forint értékben vitt el ékszereket.

Az ítélet ellen az elsőrendű felmentésért, másodlagosan enyhítésért, cinkosa és védője enyhítésért fellebbezett, ezért a döntés nem emelkedett jogerőre.

A Zalaegerszegi Törvényszék tavaly júniusban az elsőrendű vádlottat nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette és lopás bűntette miatt halmazati büntetésül életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott legkorábban 30 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Fiatal – a támadás idején mindössze 19 éves – társát pedig kifosztás bűntette és társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntette miatt 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélték. 

A Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét – mint azt írtuk – másodrendű vádlott tekintetében megváltoztatta,

büntetését 3 év 6 hónapra enyhítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik