Belföld

Hadházy: Törvénytelen volt a kormány plakátkampánya

Az LMP társelnöke szerint ezt azt ügyészség is elismerte neki.

Hadházy Ákos az ATV reggeli műsorában ezt többször is megismételte. A politikus szerint a annak idején “lepapírozhatták”, hogy Simicska Lajos cége sokkal olcsóbban biztosított hirdetési felületet a Fidesznek, mint most a Jobbiknak.

Plakátháború: Orbánék lekörözték kedvezményekben a Jobbikot
A Fidesz csupán 58 százalékát fizette a plakátokért annak az árnak, amiért most támadja a Jobbikot. Ráadásul ugyanaz a Simicska-cég intézte a jóárasítást mindkét pártnak.

Az történhetett 2010-ben, mint most a Jobbikkal, csak az nem a Fidesznek fájt – mondta az LMP társelnöke, aki szerint az nem igaz, hogy a kormány 2010 óta közbeszerzéseken keresztül látja el tájékoztatási kötelezettségét. (Erről előzőleg a kormányszóvivő beszélt a műsorban.) A kormány bevándorlóellenes, majd a magyar reformok működéséről szóló kampánya is milliárdokba került.

Ilyen tételeknél – 25 millió forint felett – nyílt közbeszerzést kell kiírni, amin bárki indulhat, nincs meghívás.

Ezzel szemben mindkét kampányt Csetényi Csaba cége nyerte el, az LMP politikusa feljelentést is tett. A bevándorlóellenes kampánynál az ügyészség azt válaszolta, sürgős esetben elhagyható a nyílt közbeszerzés. Amikor a „Magyar reformok működnek” kampánynál is nyílt közbeszerzés nélkül választottak győztest, Hadházy ismét feljelentést tett.

Megírtam, hogy ez nem lehet sürgős, hiszen vagy működnek a reformok, vagy nem. Biztos, hogy nem most kezdtek el hirtelen működni.

A politikusnak erre visszaírta az ügyészség, hogy igaza van, ez törvénytelen volt, de egészen biztosan nem azért csinálták, hogy “a Csetényinek jó legyen, meg azért, hogy ezen valaki nyerjen”. Nem indult nyomozás – tette hozzá Hadházy, aki a műsorvezető kérdésére elismételte: elhangzott az ügyészség részéről, hogy törvénytelenség történt.

Nincs megállás

A nemzeti konzultációban felmerült témák mentén új kampányt indít a kormány, és új közterületi plakátokat is közzétesz. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte, a konzultáció lezárult, de az abban foglalt kérdésekről továbbra is intenzív vitákra számít a kormány. Mindenekelőtt az illegális bevándorlás, ezzel együtt a betelepítési programok kérdésében várhatók komoly viták.

Újabb plakátkampányt indít a kormány
A nemzeti konzultációban felmerült témák mentén.
Orbán: Nem fogjuk hagyni, hogy Soros nevessen a végén
A Fidesz-frakció a Bálnában zárja a nemzeti konzultációt és a politikai évadot. A miniszterelnök bevallotta: nem mondhat fejből beszédet. Percről percre.

Az Együtt felháborítónak nevezte, hogy a nyíltan alkotmányellenes plakáttörvény áterőltetése után a Fidesz folytatja a hazug plakátkampányát. Míg a pártok szólásszabadságát korlátozza, addig adófizetői pénzzel fizeti ki a fideszes érdekkört. Az Együtt tiltakozását fejezi ki az elnyomó és szabadságkorlátozó plakáthasználati megoldások ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik