Belföld

Expressz eljárásban döntött a GVH, hogy Mészáros köre megszerezhesse a veszprémi kéziklubot

mkb-mvm veszprém (Array)
mkb-mvm veszprém (Array)

Nagyon szerencsésnek érezheti magát Szíjj László. Őt Mészáros Lőrinc egyik bizalmi emberének tartják, övé az a Duna Aszfalt Kft., amelyik nemsokára többségi részesedést szerezhet a veszprémi kéziklubot működtető cégben, a Veszprém Handball Team Zrt.-ben. Hogy miért örülhet Szíjj? Ezen az ügyleten kívül csupán két másik esetben bólintott rá bevásárlásra egy nap alatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az idén.

Ez a GVH lapunk kérdésére adott válaszaiból tűnik ki. A Duna Aszfalt június 19-én jelentette be a versenyhivatalnak, hogy tulajdonrészt kíván szerezni a kéziklubot működtető cégben (ezzel igazolva a 24.hu információját), a versenyhivatal másnap már tudomásul is vette ezt, zöld utat adott az adásvételnek.

Ez úgynevezett expressz eljárásban történt, amelynek egy nap az átlagos ügyintézési ideje. Mészáros érdekköre pedig jól felkészült erre, előzetesen már teljeskörűen egyeztetett a GVH-val – ez a következtetés vonható le az expressz eljárás alábbi keretes írásunkban részletezett feltételeiből.

Expressz eljárás

A GVH tájékoztatása szerint az expressz eljárás akkor alkalmazható, ha

  • teljeskörű előzetes egyeztetés előzte meg az összefonódás-bejelentést, amelynek beérkezése után megállapítható, hogy az összefonódás-bejelentés szerinti ténybeli és jogi helyzet azonos az előzetes egyeztetésen megismertekkel, valamint
  • az összefonódás-bejelentés valamennyi szükséges információt és iratot tartalmazza, továbbá
  • nyilvánvaló, hogy az összefonódás nem eredményezi az érintett piacon a verseny jelentős mértékű csökkenését.

Ezen kívül még két ilyen expressz eljárást zavart le idén a versenyhivatal. Az egyik esetben a Flextronics szerzett egyedüli irányítást egy az Egyesült Államokban bejegyzett cégben, a másik esetben pedig a Strabag vásárolta be magát az M6-os autópálya Szekszárd és Bóly közötti szakaszát, illetve az M60-as autópálya Bóly és Pécs közötti szakaszát üzemeltető koncessziós társaságba.

Pedig lett volna erre az egészre akár 8 napja is a GVH-nak. Amikor a GVH-hoz az összefonódási szándékról bejelentés érkezik, akkor a hivatal abban az esetben tiltja meg az összefonódást, ha az – különösen gazdasági erőfölény létrehozása vagy megerősítése következményeként – jelentős mértékben csökkenti a versenyt az érintett piacon.

Ellenkező esetben …. az összefonódást tudomásul veszi a bejelentés alapján hatósági bizonyítvány kiadásával, vagy a bejelentés alapján hivatalból indított eljárás lezárásaként hozott határozatban.

Ilyen hatósági bizonyítvány kiadása pedig 8 napon belül megtörténik az összefonódás-bejelentés beérkezésétől számítva, ha a vizsgálat elrendelésére nincs okot adó körülmény.

Idén 9 ügyet zárt le hatósági bizonyítvány kiadásával a GVH (ebben benne van a veszprémi kéziklubé és a másik két, fent említett ügy is). Az idén január 15-től amúgy már nem kérelmet kell benyújtani a GVH-hoz fel- vagy bevásárlásokkor, elég a bejelentés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik