Belföld

Mészáros Lőrinc megszerezheti a veszprémi kéziklubot

Zajlik Mészáros Lőrinc hatalomátvétele a veszprémi kézilabdacsapatnál – állítják a 24.hu forrásai.

Pedig a földkerekség egyik legjobb csapatát nem is olyan régen még Simicska Lajos érdekeltségi körébe sorolták. A vállalkozó rendre ott ült a lelátón páholyában – ez egyébként mostanában is megesik, áprilisban például egy jobbikos képviselőjelölttel fényképezték le ott a milliárdost –, a klub elnöke pedig az oligarcha jobbkezeként ismert Fonyó Károly volt, aki  2015 végén távozott a posztról.

Fonyó a 24.hu-nak most azt mondta, akkor ment, amikor jelenléte már visszahúzó erő volt a csapatnak. Ezzel arra utalhatott, hogy az a TV2 tulajdonlása körüli jogi háború időszaka volt. Fonyó cége, a Megapolis Media Zrt. Andy Vajnával egyidőben jelentette be igényét a TV2 megvásárlására. A pár hónapos harcból végül Vajna jött ki győztesen.

Fonyó távozása után már nincs nyoma annak, hogy Simicskának közvetlen befolyása lenne a klub működésére, noha a vállalkozóhoz köthető cégek szponzorként, illetve partnerként sokáig feltűntek a csapat mögött. Egy ideje viszont Mészáros cégei tűnnek föl.

Azaz nem az Orbán Viktorral a legendás G-napon szakító Simicska kezéből kell kicsavarni a klubot a sportági elitalakulatra a hírek szerint szemet vető Mészároséknak: a klub elnöke Kálomista Gábor, a nemzeti együttműködés rendszerében továbbra is sikeresen mozgó producer.

Nagy László, a Veszprém csapatkapitánya és Kálomista Gábor, a klub elnöke ünnepel
Fotó: MTI / Kovács Anikó

Kálomista korábban nagyon jó kapcsolatot ápolt Simicskával, állandó szereplője volt a Hír Tv-nek, ahol Gajdics Ottóval közösen műsort is vezetett. Összeveszésüknek nincs nyoma, de látványos kiállásnak sem azóta, hogy Simicska összekülönbözött Orbánnal, sőt Kálomista továbbra is megkerülhetetlen a NER kultúrpolitikájában, ő az állami televízió egyik legnagyobb beszállítója, és változatlanul vezeti a Thália Színházat.

Ám úgy tudjuk, Mészáros Lőrinc köre ennek ellenére is megkaparintaná a veszprémi kézilabdaklubot, ami annyiban nem meglepő, hogy a faluja futballéletét már felvirágoztató felcsúti vállalkozónak kézilabdacsapata még nincs. Igaz, a hivatalos cégiratokban, a klubot működtető vállalat, a Veszprém Handball Team Zrt. cégadatbázisban nyomon követhető tulajdonviszonyaiban és a cég tulajdonosának, a Veszprémi Építők Egyesület bíróságon fellelhető dokumentumaiban egyelőre nem látszanak nyomai változásnak. Tudomásunk szerint a kiszorítósdival megvárták a két hete rendezett Bajnokok Ligája négyes döntőt (a veszprémiek harmadikok lettek), hogy az üzleti manőver ne keltsen zavart a játékosok körében. Forrásaink ennek ellenére határozottan állítják: zajlik a hatalomátvétel.

Orbán és Mészáros Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Egy éve már megkörnyékezte Orbán jó barátja a veszprémi kéziklubot. Mészárosnak a több mint száz cégből álló vállalatbirodalmából két kiemelt vállalkozása, a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az R-Kord Kft. is szponzori szerződést írt alá a kéziklubbal 2016 tavaszán. Előbbinek a neve a csapat mezén is látható. Akkor azonban nem vette át Mészáros sem a klubot, sem a klubot működtető céget, miként a tulajdonos egyesületben sem történtek változások. Ugyanakkor a 24.hu információi szerint az üzleti kör már akkoriban nyilvánvalóvá tette: a szponzoráció az első lépés, utána pedig tulajdont akar szerezni a csapatot működtető, milliárdos költségvetésű vállalkozásban.

Sokatmondó, hogy többször is kerestük az érintetteket, kérve, reagáljanak a terjedő információkra, ám a cáfolat helyett hallgatásba burkolóztak.

  • Az elmúlt hetekben háromszor is megkerestük Mészárost, kérve információink kommentálását, de egyszer sem érkezett válasz.
  • A Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatói posztját, egyben pedig a klub társelnöki pozícióját betöltő Kálomista Gábor először visszahívást ígért, de miután értesült arról, hogy milyen ügyben keressük, soha többet nem vette fel a telefont.
  • Várhegyi Attila azt nyilatkozta a 24.hu-nak, hogy ő csak szurkoló, nem tud semmilyen információval szolgálni a csapatról. Ez azért furcsa, mert Várhegyi, a Fidesz korábbi háttérembere, aki az állami médiánál tanácsadóként tűnt föl, jelenleg a Veszprém Handball Team Zrt. igazgatósági elnöke. (Az igazgatóságnak egyébként két helyi fideszes politikus is a tagja: Mihalovics Péter és Ovádi Péter, vagyis Kálomista bő másfél évvel ezelőtti szavai arról, „nagyon tudatosan vigyáztunk és vigyázunk arra, hogy ez a csapat ne kerüljön a politika látómezejébe”, nem igazolódtak maradéktalanul.)
  • Csupán Fonyó állt velünk szóba. Azt állította, ő az elmúlt másfél évben túllépett a veszprémi ügyön, magánemberként sem foglalkozik már a csapat ügyeivel, Simicska Lajos azonban veszprémi lakosként továbbra is szurkolója maradt a kéziseknek, és bérel is egy páholyt a veszprémi arénában.

Egyértelműen Mészáros közeledésére utaló jel az is, hogy a klub elnökségébe 2015 végén bekerült Csermely Péter, aki akkor a kormányközeli Magyar Idők főszerkesztője volt, mostanra pedig a Mészáros-érdekeltségnek számító Mediaworks tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

A kéziklubot működtető cég nem zárt fényes üzleti évet. Tavalyelőtt és tavaly is 550 millió forint körüli veszteséget termelt, a rövid lejáratú kötelezettségállománya pedig fokozatosan hízott, 2014-ben még bő 600 millió forint volt, tavaly év végére ez megközelítette az 1,8 milliárd forintot.

Talán csak véletlen egybeesés, mégis érdekes, hogy egy közelmúltbeli hír szerint Mészáros veszprémi hotelekre vethetett szemet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik