Belföld

Itt a bizonyíték: Mészáros Lőrinc köréhez kerül a veszprémi kéziklub

A Duna Aszfalt Kft. többségi részesedést szerez a Veszprém Handball Team Zrt.-ben. A jogügylet hatályba lépéséhez a Gazdasági Versenyhivatal tudomásulvétele, illetve engedélye szükséges

– olvasható a Gazdasági Versenyhivatal honlapján szereplő összefoglalóban. A kérelem hétfőn érkezett meg a versenyhivatalhoz.

Mindez azt jelenti, hogy rövidesen ha nem is közvetlenül a milliárdos felcsúti gázszerelő-polgármester tulajdonába, de valóban Mészáros Lőrinc érdekköréhez kerül a legsikeresebb, milliárdos költségvetésből gazdálkodó hazai kézilabdaklub. Hasonló hírek már hónapok óta szállingóznak, azóta, hogy 2016 tavaszán Mészáros cégei, a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az R-Kord Kft. szponzorként feltűntek a korábban Simicska Lajos fennhatósága alá tartozó egyesületnél. A 24.hu kedd reggel be is számolt e hírekről, amelyek váratlan gyorsasággal igazolódtak.

Mészáros Lőrinc megszerezheti a veszprémi kéziklubot
Egyre több jel mutat arra, hogy a felcsúti oligarcha a kézilabdába is beteszi a lábát: Mészáros cégei és emberei már házon belül vannak.

Azt írtuk: „a hivatalos cégiratokban, a klubot működtető vállalat, a Veszprém Handball Team Zrt. cégadatbázisban nyomon követhető tulajdonviszonyaiban és a cég tulajdonosának, a Veszprémi Építők Egyesület bíróságon fellelhető dokumentumaiban egyelőre nem látszanak nyomai változásnak. Tudomásunk szerint a kiszorítósdival megvárták a két hete rendezett Bajnokok Ligája négyes döntőt (a veszprémiek harmadikok lettek), hogy az üzleti manőver ne keltsen zavart a játékosok körében. Forrásaink ennek ellenére határozottan állítják: zajlik a hatalomátvétel.”

Tényleg zajlik.

Fotó: MTI / EPA / Guillaume Horcajuelo

Változás mindössze annyiban állt be az általunk előrejelzett forgatókönyvben, hogy a vevő nem az egyik Mészáros-cég, hanem „az új Közgép”, az állami építőipari tendereket az elmúlt két évben sorozatban nyerő tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. lett, amelynek tulajdonosa Szíjj László, Mészáros Lőrinc egyik bizalmi embere. Az Index minapi, Mészáros csapatát bemutató alapos cikke azt írta róla:

az 58 éves tiszakécskei építőipari vállalkozó üzleti teljesítménye önállóan is értékelhető, hiszen Tiszakécske és Hódmezővásárhely környékén már régóta volt útépítési vállalkozó. Állandó társával, Varga Károllyal üzleteltek sokáig, de akkor lett igazán nagy ember, amikor Mészáros Lőrinc kezdte osztani az észt a hazai építőiparban. Egész közeli emberi viszonyban van Mészárossal, egy szűk kör, Mészáros Lőrinc, illetve a testvére, Szíjj László és az ügyvéd Vörös József állítólag még nyaralni is együtt járnak. Valamiért Szíjj és Mészáros év közben mégsem nagyon mutatkoznak együtt.

Szíjj időközben közös vállalkozást is létrehozott Mészárossal, feltehetően horvátországi beruházásokhoz.

Az Átlátszó áprilisban arra jutott: Szíjj László érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést 2017 első negyedévében a hazai új tőkés osztály tagjai közül, a második helyen pedig épp korábbi üzlettársa, Varga Károly áll.

A veszprémi kézilabdaklub elnöke jelenleg Kálomista Gábor, a nemzeti együttműködés rendszerében továbbra is sikeresen mozgó producer, aki közismerten jó viszonyban állt Simicskával. (Elődje Fonyó Károly, Simicska jobbkeze volt.) Ugyanakkor a klub elnökségében már feltűntek nyíltan Mészároshoz kötődő figurák, így került be 2015 végén Csermely Péter, aki akkor a kormányközeli Magyar Idők főszerkesztője volt, mostanra a Mészáros-érdekeltségnek számító Mediaworks tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettese. Az igazgatóság elnöke a Fidesz korábbi háttérembere, a közmédia tanácsadója, Várhegyi Attila, az igazgatóság tagja pedig két helyi fideszes politikus, Mihalovics Péter és Ovádi Péter.

A veszprémi klubot működtető cég nem zárt fényes üzleti évet. Tavalyelőtt és tavaly is 550 millió forint körüli veszteséget termelt, a rövid lejáratú kötelezettségállománya pedig fokozatosan hízott, 2014-ben még bő 600 millió forint volt, tavaly év végére ez megközelítette az 1,8 milliárd forintot.

Baksa Roland–Bita Dániel–Spirk József

(A következő napokban további cikkekkel jelentkezünk a veszprémi kézilabdacsapatról.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik