Belföld

Sztrájkolni fognak a fogorvosok

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 06. 19. 08:50

Már 900 ember tiltakozik.

Sztrájkolni fognak a fogorvosok, ha nem tudnak megállapodni a kormánnyal. Szeptember 4-6. között munkalassítással érzékeltetnék, mennyire forráshiányos a terület. Ebben a három napban csak a sürgősségi ellátás lesz elérhető.

Az akciót szervező keszthelyi Nagy Ákos a Klubrádió reggeli műsorában azt mondta, hogy az alapellátásnak ígért összegekből a fogorvosok egy fillért sem kaptak. Már ott tartanak, hogy a fogorvosok a magánpraxisukból fedezik a tb-ellátott betegeket.

A fogorvosok fele annyi pénzt kapnak mint a háziorvosok, amiből nem jönnek ki. Ezért petíciót írtak, amihez már 900 aláírást gyűjtöttek.

A kevés pénz miatt két éven belül meg is szűnhet az ingyenes fogászati ellátás.

Kevés a pénz, megszűnhet az ingyenes fogászati ellátás
Még az idén tüntetnének, egy hónapon keresztül kizárólag sürgősségi ellátást végeznének.

A tiltakozók korábban kiszámolták, hogy egy praxisra 760 ezer forint támogatás jut, miközben a rendelő költségeit nem számolva, csak gyógyszerre, tömőanyagra és eszközökre 840 ezer forintot költenek, vagyis havonta 80 ezer forinttal járulnak hozzá saját zsebükből az ellátáshoz.

A szűkös anyagi lehetőségek miatt egyre többen hagyják ott az állami rendelőket. Országosan a 2500-ból már 280 betöltetlen fogorvosi praxis van.

Ez is oka lehet, hogy állítólag a fogorvosok sem ússzák meg a röghöz kötést.

Mosonmagyaróvár, 2011. december 9.
Ebedli Ivett fogorvos (b) és Ádám Andrea dentálhigiénikus kezeli az osztrák Rosa Manzlt a mosonmagyaróvári Diamant-Dent Fogegészségügyi Intézetben 2011. december 9-én. Nagyszámú külföldi vendég veszi igénybe a Magyarországon olcsóbb egészségügyi szolgáltatásokat, köztük a fogászati szakrendelést.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
A fogorvosokat is röghöz kötheti a kormány
A kormány célja az lehet, hogy a 234 tartósan betöltetlen körzetet csökkentse.

Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke ugyanakkor úgy véli, ez ez sem megoldás, a finanszírozást kellene úgy megváltoztatni, hogy ne jöjjenek létre tartósan betöltetlen körzetek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.