Belföld

Tömegesen hagyják el az országot a fogorvosok

A fiatal fogorvosok nagy része nem vállalja a tartósan alulfinanszírozott körzeteket, ahol a lakosság zömének fogászati ellátása történik, a jövőjüket magánpraxisban vagy külföldön képzelik el – mondta Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke a sonline.hu-nak.

Mint fogalmazott, a fogorvosi alapellátás a rendszerváltás óta folyamatosan átalakuló egészségügyi ellátó rendszernek változatlanul a mostoha gyermeke.

Ma a fogorvosi alapellátó körzetre körülbelül 700-750 ezer forint jut. Egyszerűen kiszámítható, hogy a fogorvosi, asszisztensi, takarítói bérek és járulékaik már el is vitték a rendelő teljes működésére szánt összeget

– tette hozzá.

Herczeg Olga megjegyezte, a fogorvosi praxisok a körzeti orvosok finanszírozásának kevesebb, mint feléért kénytelenek dolgozni. Nem az ő munkájuk értékét sokallom, hanem a fogorvosokra jutót tartja elégtelennek.

A négy magyar orvosi egyetemen évente 200 fő végez. Ezer orvos hagyta el az országot az elmúlt 12 évben, ez öt évfolyamnyi szakembert jelent

– mutatott rá az alelnök.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik