Belföld

Késett a fordítás, 71 ember meghalt, de Pintér elégedett

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 06. 15. 12:32

A belügyminiszter szerint a magyar hatóságok kiválóan végezték munkájukat.

A Süddeutsche Zeitung írt arról, hogy meg lehetett volna akadályozni annak a 71 menekültnek halálát, akik 2015 augusztusában megfulladtak egy magyar hűtőkamionban Ausztriában. A magyar hatóságok ugyanis lehallgatták az embercsempész banda telefonjait. Pintér Sándor az InfoRádióban elismerte a lehallgatást, de szerinte a magyar rendőrség így is kiválóan végezte a munkáját, hiszen emiatt kerültek kézre az elkövetők. A belügyminiszter azt mondta, a bűnbanda telefonjait már nyár elején lehallgatták, egy júniusi akciót sikerült is megakadályozni.

Ezeket a telefonbeszélgetéseket nem magyar nyelven, nem magyar bűnözők, hanem külföldiek, pastu és más nyelven követtek el, és ez került a magyar rendőrség birtokába. A fordítási eredménye és az esemény felderítése azonban csak később derült ki, amikor már a 71 holttestet Ausztria területén felfedezték. Tudomásul kell venni, hogy nem Magyarországon szervezték a bűncselekményt, hanem külföldön, nem magyarok szervezték, hanem külföldiek, Magyarországon csak átutaztak. Az, hogy ezt a magyar rendőség megakadályozza és felderítse, sajnálatos módon csak egy futurisztikus lehetőség lett volna. 

A német lap szerint a teherautó bolgár sofőrjei már a tragédia előtti “fuvaroknál” is többször arra panaszkodtak telefonon, hogy kiáltozást, dörömbölést hallanak a szállítótérből, de a bandafőnök megtiltotta, hogy vizet adjanak a menekültek. Pintér Sándor most azt mondta: a hatóságok kiválóan végezték a munkájukat.

A mi teljesítményünk abban jelenik meg, hogy egyáltalán megvannak az elkövetők. Ha a magyar rendőrség nem ilyen kiválóan teljesít, akkor az elkövetők sem lennének meg.

A menekülteket szállító hűtőfurgon 2015. augusztus 26-én hajnalban indult el Kecskemétről Ausztriába, ahol Parndorf közelében félreállt. A hatóságok másnap találták meg a raktérben a 71 halottat. A gépjármű rakterébe zárt külföldiek (59 férfi, 8 nő, 4 gyermek, ebből 31 iraki, 14 szír, 21 afgán, 4 iráni, 1 ismeretlen állampolgár) legkésőbb 3 órával bezárásuk után megfulladtak.

Magyarországon azonnal nyomozást rendeltek el, csaknem 100 fős nyomozócsoport kezdte meg a munkát. A bűncselekményhez használt teherautó tulajdonosa egy bolgár férfi volt, aki tevékenyen részt vehetett a migránsok Ausztriába csempészésében. Őt a Kiszombori határátkelőn fogták el, társait az afgán főszervező budapesti lakásán, illetve annak környékén vették őrizetbe.

A nyomozás adatai szerint a bűnszervezet működési ideje alatt több mint ezer embert csempészett nyugatra, a bűncselekményekkel megszerzett bevételük több mint 15 és fél millió euróra volt tehető. A magyar rendőrök szoros együttműködésben dolgoztak az osztrák társszervekkel és az Europollal.

Elmélet kontra gyakorlat?

A bűnmegelőzés feladata a tudományos kutatásokat, a kriminológiai felismeréseket, az értékelő-elemző tudást átültetni a gyakorlatba – erről is a belügyminiszter beszélt a Tudomány és bűnmegelőzés címmel rendezett nemzetközi konferencián. Pintér Sándor szerint meg kell ismerni a legújabb tudományos eredményeket, és fel kell dolgozni, ahogy azt a bűnmegelőzési stratégia kidolgozásakor is tették.

A stratégiát cselekvési programok követték, amelyek már céltudatosan egy-egy területre koncentráltak – idézte fel a miniszter, aki szerint a statisztika is igazolja törekvéseiket: a 2010-es bűncselekményszám 430 ezerről 2016-ra 280 ezerre csökkent. A miniszter felidézte: a nemzeti bűnmegelőzést a gyakorlat tette szükségessé, a bűncselekmények számának 2008-tól 2010-ig történő növekedése, illetve az, hogy az emberek biztonságérzete kezdett elfogyni.

Ez 2010-ben arra sarkallta a kormányt, hogy általános stratégiát dolgozzon ki a bűncselekmények megelőzése és felderítése érdekében. Első lépésként a megerősítették a bűnüldözést, több ezer rendőrt vettek fel, számukra technikai felszereléseket vásároltak, fejlesztették a tudásukat. Mivel a bűncselekmények száma eleinte nem csökkent, ezért a tudomány eszközéhez fordultak, ez alapozta meg a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács létrehozását.

A tanács fő feladata az volt, hogy a tudomány segítségével, annak eredményeit a gyakorlatba átültetve mutasson utat, hogy miként lehet megelőzni a bűncselekményeket. Ezt összefoglalva született meg 2013-ban a nemzeti bűnmegelőzési stratégia, amelyet a kormány elfogadott és amely azóta is meghatározza a bűnmegelőzési munkát. A stratégia szerteágazó területeket ölel fel és olyanokra is rávilágít, amelyre bűnüldözőkként nem gondoltak, illetve amelyek fontosságára akkor még nem ismerték fel.

Javult a rendőrök megítélése

A stratégia eredményének nevezte az iskola rendőre programot is, hozzátéve, hogy bevezetésekor a társadalom egy része még nem értette mit keres a rendőr az iskolákban, ma pedig már “naponta ostromolják az iskolák” őt annak érdekében, hogy nagyobb legyen a rendőri jelenlét.  Úgy vélte: a stratégia új szintre emelte az állampolgárok bevonását is a bűnmegelőzésbe, eredményeket tudott felmutatni az önvédelmi tudat fejlesztésében és kialakításában is.

A statisztika mellett az önkormányzati, illetve iskolai visszajelzésekre is rámutatott a miniszter. Előbbivel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy egy 5-ös skálán 3-asról indulva ma már 4,3-ra értékelik a rendőrség munkáját, utóbbival összefüggésben pedig azt emelte ki, hogy az oktatási intézményektől is azt a visszaigazolást kapják, jó úton járnak. Rávilágított, hogy a bűnmegelőzésnek is folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a folyamatokat, hiszen újabb elkövetési módok, veszélyhelyzetek alakulhatnak ki. Az elért eredményeket meg kell tartani és ha lehet, még tovább is javítani szükséges.

Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke köszöntőjében ugyancsak arról beszélt, a bűnmegelőzési stratégia létrehozásával még csak az elméleti alapokat teremtették meg, de a kormányzat megfelelő anyagi támogatásával szeretnék elérni, hogy minél inkább bevonják az embereket a bűnmegelőzésbe. A nemzetközi konferencián lengyel, szlovák, portugál, német előadók beszélnek többek közt az emberkereskedelem folyamatáról, de szó lesz egy a cirkuszművészet által ihletett bűnmegelőzési programról is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young desperate man in casual clothes abandoned lost in depression sitting on ground street concrete stairs alone suffering emotional pain, sadness, looking sick in grunge lighting
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.