Belföld
Image: 73211731, Budapest, 2012. január 21. Résztvevők a Békemenet Magyarországért címmel meghirdetett kormánypárti demonstráción., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Az iskolázatlanok, a fideszesek és az idősek a legelégedettebbek Orbán demokráciájával

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2017. 06. 15. 13:06

Korábban a témában:

Az Index és a Závecz Research májusi telefonos közvélemény-kutatásában ezer embert kérdeztek meg reprezentatív mintavétellel a demokrácia fontosságáról, annak magyarországi működéséről, és arról, hogy annak mely elemeivel a legelégedettebbek és elégedetlenebbek.

A felmérés szerint:

  • A demokrácia léte csaknem annyira fontos a megkérdezetteknek, mint az egzisztenciális biztonság. Előbbit egy ötfokú skálán 4,7-re, utóbbit 4,8-re értékelték. Az ország függetlensége is fontos elvárás, 4,3-es átlagot adtak rá.
  • A DK-sok és a kis baloldali pártok szavazói 1,6-1,7-es átlagra értékelték a demokrácia állapotát, az MSZP-sek és a jobbikosok 2,3-ra osztályozták, míg a fideszesek sokkal jobb, 3,5-ös átlagosztályzatokat adtak.
  • Elviekben tehát magasra értékelték a demokrácia fontosságát, a gyakorlati megvalósulást azonban lepontozták. Ötös skálán az országos átlag 2,7, a budapestiek azonban ennél is határozottan rosszabb, 2,3-as osztályzatot adtak.
  • A kutatásban több konkrét tényező megvalósulására is rákérdeztek. A kormány gazdasági részrehajlásáról a legrosszabb az emberek véleménye: az ötfokú skálán 4,2-es átlagban értenek egyet azzal az állítással, hogy „a kormány előnyben részesíti a hozzá közel álló üzletembereket”. A bírói függetlenséggel kapcsolatban is inkább a kritikus értékelés jellemző (2,6). A médiaszabadságról, a kormány következmények nélküli bírálatának lehetőségéről, valamint a szabad és tisztességes választások megvalósulásáról az egyesített vélemény közepes.
  • A demokrácia működését a politikai hovatartozásuk szerint ítélik meg elsősorban az emberek, ezenkívül az iskolai végzettségnek és a településtípusnak is van befolyása: az érettségizettek és a diplomások, valamint a fővárosiak körében a demokrácia működését illető negatív hangok elterjedtebbek (15-20% közöttiek), mint más rétegekben. A hazai demokrácia nagymértékű érvényesülését főképpen a Fidesz hívei érzékelik, de körükben is csak 22 százaléknyi ez a csoport. Rajtuk kívül még
    a 60 év felettiek és az alacsony iskolázottságúak körében átlag feletti (17, illetve 14%) a demokrácia összetevőivel való elégedettség mértéke – írja a cikk.

A grafikonokért kattintson ide.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.