Belföld

Lúgos támadás – soha nem volt még fontosabb nap ebben az ügyben

Ítéletet hirdetnek kedden a lúgos támadással vádolt orvos ügyében. Ez már a harmadfok, bizonyításnak nincs helye, a múlt héten elhangzottak a perbeszédek. Ha a védelmen múlna, új eljárás lenne, vagyis áthúzva az eddigieket kezdődne elölről a tárgyalás első fokon, ha az ügyészen, az egykori kórházigazgató súlyosabb büntetést kapna, mint márciusban az ítélőtáblán. Hogy pont kerül-e az ügy végére, hamarosan kiderül, a döntés a Kúria kezében van.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

Múlt héten számtalan érv elhangzott minden oldalról, de lényeg az, hogy

  • Az ügyész szerint ugyan feldolgozták, de nem a súlyuknak megfelelően értékelték a tényeket az első két eljárásban, ezért kéri a Kúriát, hogy járjon el szigorúbban, hogy azt közvetítsék, hogy ezzel a társadalom számára azt közvetítsék: az ilyen cselekmények semmiféleképpen nem tolerálhatóak.
  • Renner Erika jogi képviselője szerint csupán már annyi maradt a Kúriára ebben az ügyben, hogy részletes és végleges indokolását adja, helyre tegye ezt az ügyet és irányt mutasson, cáfolhatatlan érvekkel támassza alá a cselekmény büntetőjogi minősítését. Az ügyvéd a  másodfokú ítéletet ugyan megalapozottabbnak tartja, de még mindig nem teljesen elégedett, azaz, hogy helye van az emberölési szándék megállapításának.
  • B. Krisztián ügyvédje múlt kedden – egyebek mellett – eljárási hibákról, megalapozatlanságról beszélt, szerinte még mindig kérdés, egyáltalán védence-e a tettes, illetve – bárki is az elkövető – a cselekmény életveszélyt, maradandó fogyatékosságot okozott-e. A védelem szerint az ügyészség nem bizonyította, hogy B. Krisztián a támadó, a bíróságok pedig sok esetben nem tényeket, csak feltételezéseket értékeltek.
  • A vádlott is megszólalt. Az egykori kórházigazgató ártatlanságát hangoztatta, és felmentésért kérte. Ha ez nem lehetséges, akkor pedig új eljárást.

Mint ismert,első fokon a Fővárosi Törvényszék 2016 májusában négy év börtönbüntetésre ítélte  és öt évre eltiltotta a hivatása gyakorlásától B. Krisztiánt, másodfokon – idén márciusban – pedig a Fővárosi Ítélőtábla kilenc év börtönnel sújtotta és örökre eltiltotta attól, hogy orvos legyen.

Előbbi esetben – egyebek mellett – testi sértés miatt ítélték el a doktort, ám a táblabíróság már életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, így nyílt lehetőség a harmadfokú tárgyalásra. Az volt tehát a kérdés, hogy okozhatott-e közvetlen életveszélyt a támadás. Ennek kapcsán egyébként több szakértőt meghallgattak, még az utolsó pillanatban is visszarendelték őket a bíróságra, amikor már mindenki arra számított, hogy nincs más hátra, csak az ítélethirdetés.

Ezt ezúttal megállapították, ám a férfi – mint azt írtuk – emiatt fellebbezhetett és fellebbezett is. Viszont még abban a hónapban előzetes letartóztatásba került.

Az áldozat, Renner Erika a másodfokú tárgyalás végén azt mondta az újságíróknak, hogy a pénteki ítéletet lényegesen korrektebbnek tartja a korábbinál.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter

A brutális támadás még 2013-ban történt, a nőt injekcióval kábította támadója az asszony otthonában, majd ismeretlen eredetű lúgot öntött a nemi szervére, amit aztán szakszerűen lemosott róla. Az áldozat rengeteg műtéten átesett azóta. A tettes igyekezett rablásnak beállítani a történteket, magával vitte a nő néhány holmiját. Az ügy döcögősen jutott el a bíróság, a nő egykori szeretővel szemben először megszüntették az eljárást, ám végül mégis vádat emeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik