Belföld

Soros pénzt, Orbán munkát ad a civileknek

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 06. 12. 08:08

Megszólalt a Fidesz "mumusa". Egykor együtt dolgozott vele a párt több vezetője. Lelkesen hálálkodtak Sorosnak.

A Nyílt Társadalom Intézetek igazgatója nyilvánosság elé lépett. Koncz E. Katalin a Népszavában írja le, hogy az elmúlt 25 évben, amióta ő vezeti az OSF budapesti irodáját, mi minden változott, radikálisan. Nem a célok, hanem az emberek, akikkel azokért küzdött. Mivel az eredeti célok maradtak, ők is maradnak, bőven ad nekik munkát a kormány.

1989-ben a Democracy After Communism (DAC) Alapítvány ügyvezetőjeként évekig szervezte Szájer Józseffel, Fellegi Tamással és Orbán Viktorral a fiatal európai vezetők képzését. A DAC kuratóriumi tagja volt Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki most a CEU kuratóriumában ül. Akkor mindenkit az foglalkoztatott, hogy lehet kinyitni egy bezárt világot. Egyetértettek abban, hogy a fiatal vezetőknek, akiknek képzéseket szerveztek,

elengedhetetlen a párbeszédkészség, a különböző kultúrákkal való együttműködés képessége, a nyitottság és a jogállamiság iránti mély és rendíthetetlen alázat és elkötelezettség.

Ügyvezetőként Koncz E. Katalin dolga volt a támogatók felkutatása, ezért ő találkozott 1991-ben Soros Györggyel. Először nem járt sikerrel, de a következő évben kaptak 25 ezer dollárt, majd rá egy évre ugyanannyit.

Hála Sorosnak

Ez a mai értéken sokszorosa annak az összegnek, amiért a jelenlegi Orbán-kormány már feketelistázná a civil szervezeteket.

Akkoriban több – ma is vezető – fideszes épp hazaérkezett a Soros által finanszírozott külföldi tanulmányaiból, nem egy közülük lelkes köszönőlevélben hálálkodott Sorosnak, hogy támogatta őket.

Az ügyvezető ’93-ban megvált a DAC Alapítványtól (helyét Fellegi Tamás vette át), Soros György felkérésére átment az alakuló Budapesti Nyílt Társadalom Intézethez, amely a régió országaiban dolgozott (míg a Magyar Soros Alapítvány csak a magyar programokat támogatta). Ekkor dúlt a délszláv háború. A körülzárt Szarajevóban ők építettek víztisztító berendezést barlangba, hogy a szerbek ne tudják szétbombázni, Koncz E. Katalin pedig oktatási programot vezetett. A Magyar Soros Alapítvány ezekben az években az ingyenes iskolatejjel, a kórházakban nem hozzáférhető ultrahangkészülékek beszerzésével, a Máltai Szeretetszolgálattal együtt végzett tbc-szűréssel hallatott magáról, és

mindenhova adott, ahol érték keletkezett: az oktatás és egészségügy mellett határon túli kultúrát megőrző táncházakra, régészeti kutatásokra, könyvtárfejlesztésre és népzenei programra egyaránt.

Az alapítvány csak azt nézte, ki, mivel járul hozzá az ország felemelkedéséhez. Sok ezer szervezet kapott pénzt (köztük a Századvég Politikai Iskola is). Közben a 2000-es évek második felétől a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvány ugyanilyen értékek mentén terjesztette ki működését a világ számos más pontjára is.

1993-tól 2010-ig nem igazán találkoztam korábbi fideszes kollégáimmal, barátaimmal. Legközelebb a tíz emberéletet és több mint 150 sérültet követelő vörösiszap-katasztrófa hozott minket össze ismét Orbán Viktorral.

Az OSF azonnal kiutalt egymillió dollárt segélyként, a parlamentben Soros Györgyöt a szobájában fogadta Orbán Viktor.

Az OSF adományán túl részletesen végigbeszéltük az európai romák felzárkózásának elősegítésére létrejött Roma Évtized programot, amelyet a miniszterelnök és Balog Zoltán miniszter nemcsak támogattak, hanem aktívan segítettek is. Ugyanakkor Soros György találkozott Lázár János miniszterrel is, aki a kiemelkedő eredményeket elért hódmezővásárhelyi deszegregációs programját prezentálta Sorosnak, aki nagyra értékelte a polgármester elkötelezettségét. Ezt a mintaprogramot a Világbank és a Soros által alapított Roma Oktatási Alap is finanszírozta.

Koncz E. Katalin ilyen előzmények után különösen érthetetlennek tartja, hogy egykori harcostársai támadják a civileket. Éppen azok,

akik a bőrükön ismerték az alulról szerveződés nehézségeit, akik (részben) külföldi támogatásokból jutottak egyről a kettőre, akik egykor ugyanazon értékekért küzdöttek, mint a most általuk támadott szervezetek, gondolkodás nélkül lehetetlenítik el a mára már tőlük különböző értékeket képviselő világot.

Ez a hála Sorosnak?

Az a kormánypropaganda, hogy Soros György felelős a migrációs válságért, sem elméletileg, sem gyakorlatilag nem igaz. Ez csak elterelés a valódi szándékról, hogy a kormány a sajtó, a kultúra és az oktatás után a civil szférában is totálissá tegye kontrollját.

A szervezetek előbb csak egy apró csillagocskával jelzik majd, hova is tartoznak, aztán a kategorizálás alapján az vethető be majd ellenük, amit a hatalom nem szégyell.

A kormány ott folytatja a civilek zaklatását, megfélemlítését, ahol 2015-ben az Ökotárs üggyel és a Norvég Alap elszámoltatásával abbahagyta, de a most elfogadás előtt álló törvény még durvább próbálkozás a demokrácia mellett kiálló civilek lejáratására – írja a Nyílt Társadalom Intézetek igazgatója, aki szerint a kormányzati offenzíva dacára, nem hagynak fel a magyarországi civilek támogatásával, folytatják a negyedszázada megkezdett munkát a nyílt társadalomért és Magyarországért.

Korábban Goran Buldioski, a Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítvány európai igazgatója és Nizák Péter, a közép-európai program vezetője az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában egyebek mellett arról beszéltek, hogy a civil jogvédők munka nélkül lennének egy normális demokráciában, gyakorlatilag megőrülnének az unalomtól, nem lenne érdemi munkájuk. Érdemben nem politizálnak most sem, a híradásokba csak azért kerülnek be többet, mert jóval több az olyan jogsértés, amit szóvá kell tenniük. Tehát bármilyen furcsa, a civileket Soros György alapítványa támogatja, de érdemi munkát Orbán Viktor ad nekik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.