Belföld

Lemondott Lázár egyik legfőbb bizalmasa

Június 3-i hatállyal megszűnik a Miniszterelnökségen Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkár megbízatása, írja a hvg.hu a péntek esti Magyar Közlöny alapján.

Indoklás nincs, Áder János köztársasági elnök határozatában annyit ír, hogy “a miniszterelnök javaslatára megállapítom, hogy dr. Sonkodi Balázsnak, a Miniszterelnökség államtitkárának e megbízatása 2017. június 3-ai hatállyal megszűnik”.

A 2010. évi XLIII. törvény 54. §-ára hivatkozik az államfő, ami így hangzik:

az államtitkár a miniszterelnök útján a köztársasági elnökhöz intézett írásbeli nyilatkozatával bármikor lemondhat megbízatásáról. A nyilatkozatot az államtitkár a miniszterhez juttatja el, aki azt haladéktalanul továbbítja a miniszterelnöknek.

Sonkodi Balázs 2012-ben röviddel azután került a Miniszterelnökséghez, hogy Lázár János lett az államtitkár. Nem akkor dolgoztak először együtt: Lázár hódmezővásárhelyi polgármestersége idején egészségügyi szakmai tanácsadójaként segítette a fideszes politikust. 2014 közepén Sonkodi volt Lázár János egyik útitársa azokon az utakon, melyeken csaknem kétmillió forintba került a szállásuk összesen hét nap alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik