Belföld

Nem indul eljárás a budai iskolában riadalmat okozó csuklyás férfi ellen

Nem indult eljárás a „csuklyás férfi” ügyében, akit azért vittek be a rendőrök csütörtökön, mert bejelentést kaptak, hogy megpróbált elcsalni egy gyereket egy városmajori iskolából. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy

tekintettel arra, hogy a történeti tényállás bűncselekmény megalapozott gyanúját nem támasztotta alá, így a férfit a rendőrség gyanúsítottként nem hallgatta ki.

Kérdésünkre még annyit közöltek, hogy

A rendelkezésre álló adatok szerint a férfi – aki nem csuklyát, hanem egy kapucnis felsőt viselt – egy gyereket szólított meg az iskolában, azonban ezzel bűncselekményt nem valósított meg.”

A 24.hu úgy tudja, a férfi azt mondta az egyik kislánynak, hogy „jó lenne neked nálam”.

A 12.kerulet.ittlakunk.hu számolt be arról csütörtökön egy olvasó levélre hivatkozva, hogy csuklyás alak szerda délután el akart csalni egy negyedikes kislányt a Városmajor utcai Kós Károly Általános Iskola folyosójáról. Azt írták, a férfi elmenekült, mert a gyereket nem sikerült rávennie, hogy vele tartson. A Kós Iskolában nem adtak tájékoztatást, a hivatali útra hivatkozva a közép-budai tankerülethez irányították a lap munkatársát.  Egy szülő viszont állította: az iskolavezetés körültekintően értesítette a családokat a szerda délben történtekről.

Három bejárat, egy portás

A 24.hu-nak egy szülő azt mondta, aggasztja őket, hogy az iskola mindhárom bejárata nyitva van, de ezekre egyetlen portás jut. Főleg, hogy a gyerekek gyakran ingáznak két épület között, átjárnak a szomszédos zeneiskolába, vagy hátra a biciklitárolókhoz.

Ha egy felnőtt be akar menni, elvileg be kell írnia magát egy füzetbe, kvázi be kell jelentkeznie, de ez vagy megtörténik, vagy nem, vagy látja a portás, vagy nem. Tehát attól tartanak, hogy illetéktelenek is könnyedén bejuthatnak.

Néhány héttel ezelőtt egy alsós diák „meglógott”, ezután zárni kezdték a hátsó kaput, de emiatt valaki panaszt tett a katasztrófavédelemnél, mert az a kijelölt menekülési útvonal, amit nem lehet elvágni azzal. Vagyis most ismét nyitva áll.

Kérték, hiába

A szülők egy csoportja – miután a kisdiák „megszökött”-  levelet írtak az illetékes tankerületi központnak,  tegyenek valamit, hogy ez a helyzet megoldódjon. Bár igyekeztek megnyugtatni őket, hogy mindent megtesznek a gyerekek biztonsága érdekében, és a kérdést is próbálják körültekintően rendezni, a – a jogszabályok alapján – az iskolavezetéshez irányították őket.

A szülői szervezet számára 2011. évi nemzeti köznevelésről szóló törvény – különösen a 39. § és 72.§ – a szülői jogok gyakorlásával összefüggésben ad lehetőséget a javaslattételre, melyet a 72.§ d) bekezdés értelmében az intézményvezető felé kell megtenni. A Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola vezetése odafigyelő, a szülőket partnernek tekintő, a gyermekek érdekeit szem előtt tartó vezetőkből áll, kérdéseikkel, javaslataikkal forduljanak hozzájuk bizalommal.

– áll egyebek mellett a levélben. A szülők szerint feleslegesen, merthogy ez ügyben nem az iskola vezetése dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik