Belföld

Szijjártó: 44 milliárdos segélyhitel-programot indítunk Laoszban

A program keretében magyar cégek vehetnek részt a délkelet-ázsiai országban megvalósuló beruházásokban.

Minden eddiginél nagyobb, 160 millió dollár (44 milliárd forint) értékű kötött segély-hitelprogramot indít Magyarország a délkelet-ázsiai Laoszban – ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be szerdán, miután laoszi kollégájával tárgyalt.

A program három területet érint: az élelmiszerbiztonsági rendszert, a vízgazdálkodást és az informatikát. A program keretében magyar cégek építhetnek vágóhidakat és feldolgozóüzemeket a távoli országban, részt vehetnek a főváros szennyvízhálózatának felújításában, ipari parkok vízellátó rendszerének kiépítésében, és az elektronikus személyi igazolványok rendszerének kialakításában.

Szijjártó felidézte: korábban már volt két hasonló, sikeres program Laoszban. 2009-ben 8,6 millió dollár (2,4 milliárd forint) értékben magyar cégek építettek mezőgazdasági farmokat, egy tavaly indult programban pedig 30 millió dollár (8,2 milliárd forint) értékben magyar vállalatok vállaltak szerepet az élelmiszerbiztonsági rendszer modernizálásában. A külügyminiszter szerint ezek a kezdeményezések hozzájárulnak Laosz gazdasági fejlődéséhez, a cégeknek pedig jó lehetőséget jelentenek, hogy eredményesen szerepelhessenek külső piacokon.

A mostani program indokaként Szijjártó Péter megemlítette, hogy Laosz lakosságának nagy része vidéken, mezőgazdaságból él, az országnak gazdag víztartalékai vannak, a magyar vállalatok szerepvállalását pedig eddig is elégedettség övezete. További jelentős együttműködési területnek nevezte az oktatást, azt mondta, több, jelenleg Laoszban fontos pozíciót betöltő személy korábban Magyarországon tanult. Szeptembertől ötven laoszi diák tanulhat ösztöndíjjal magyarországi felsőoktatási intézményben. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik