Nagyvilág

Kövér Lászlónak bejön a szocialista népi demokrácia

Laosz Magyarország hagyományos partnere - ezt mondta az Országgyűlés elnöke.

Kövér László – az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint – az ország fővárosában, Vientiánban tárgyalt Pani Jathotuval, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság Nemzetgyűlésének elnökével, Csummali Szajaszon köztársasági elnökkel és Thongszing Thammavong miniszterelnökkel.

Több mint ötvenéves múltra tekintenek vissza baráti kapcsolataink, ami jó alapot teremt arra, hogy kölcsönösen előnyös együttműködésünket továbbfejlesszük és erősítsük.

A magyar házelnök azt is mondta, hogy Laosz hagyományos partnerünk a délkelet-ázsiai térségben, fontos, hogy fenntartsuk a rendszeres magas szintű találkozókat. Kövér László nagy jelentőséget tulajdonított a parlamentek közötti együttműködés fejlesztésének, élénkítésének. Ennek első konkrét eredménye az Országgyűlés, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a budapesti székhelyű Demokratikus Átalakulás Intézet közös kiadványaként angol és később lao nyelvre is lefordított, a parlament működéséről készített kézikönyv.

A házelnök elismeréssel szólt az ország gazdaságának fejlesztésében és az életszínvonal emelésében elért eredményekről és azt kívánta, hogy mielőbb sikeresen megvalósuljon a 2020-ra kitűzött stratégiai cél, hogy Laosz kikerüljön a legkevésbé fejlett országok kategóriájából. A két ország gazdasági kapcsolatairól szólva Kövér László megemlítette, hogy a korábbi 8,6 millió dollár nagyságú kötött segélyhitel által megvalósult eredményes fejlesztések hatására a magyar kormány laoszi kérésre újabb, 30 millió dollár értékű segélyhitelkeret nyújtásáról döntött a mezőgazdaság fejlesztése és az élelmiszer-biztonsági rendszer kialakítása céljából, továbbá 30 millió dollár EXIMBANK hitelt biztosít a magyar-laoszi közös vállalkozások finanszírozására.

Magyarország és Laosz között a mezőgazdaság, a mezőgazdasági technológiák exportja és az élelmiszeripar területén hosszú távú kiemelkedő együttműködésre van lehetőség, amelyet jelentős mértékben elősegít, hogy mindkét ország elutasítja a génmódosított termékek előállítását és forgalmazását. A turizmus területén kínálkozó mindeddig kihasználatlan laoszi lehetőségeket marketingtevékenységgel és ismeretterjesztéssel lehetne segíteni, hiszen jelentős a magyar érdeklődés a délkelet-ázsiai térség iránt. Laosz számos turisztikai és gazdag kulturális programot kínálhatna a zömében Thaiföldre látogató magyaroknak.

A házelnök kiemelkedően jónak értékelte Magyarország és Laosz társadalmi kapcsolatait, köszönhetően a korábban Magyarországon végzett mintegy háromszáz laoszi állampolgárnak, akik fontos összekötő kapcsot jelentenek országaink között. Mint mondta: büszkék vagyunk arra, hogy közülük számosan felelősségteljes pozíciót töltenek be a laoszi közigazgatásban és üzleti életben. Vientianeba érkezését követően mintegy tizenöt fős, Magyarországon végzett és a magyar nyelvet máig jól beszélő, vezető tisztséget betöltő laoszival is találkozhatott a magyar küldöttség. Kövér László bejelentette, hogy a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében felkínált és az előző években maximálisan kihasznált 15 fős hallgatói helyet – a nagyarányú laoszi túljelentkezésre tekintettel – Magyarország kész kibővíteni.

A “Keleti és Déli nyitás” politikájának Laosz természetes célországa, hiszen a délkelet-ázsiai országnak a közeljövőben kiemelkedő szerepe lesz az ez év végén megalakuló ASEAN (Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége) Gazdasági Közösségén belül a Mekong-medence országainak együttműködésében, az ASEAN-térség és a dél-kínai területek infrastrukturális összekötöttségében, és központi fekvése révén területén fontos nyugat-keleti és észak-déli irányú közlekedési, kereskedelmi és energetikai folyosók húzódnak. Az Országgyűlés elnöke Vietnamban folytatja délkelet-ázsiai hivatalos látogatását.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.