Belföld

Botka szerint Gyurcsánnyal nem lehet leváltani a kormányt

A DK elnöke szerint ez nem tárgyalás, hanem diktátum.

Őszintén ki kell mondanom: Gyurcsány Ferenc személye gátja a kormányváltásnak

– ezt írta közleményében Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

A DK elnöke még múlt szombaton közölte, hogy tárgyalásokat kezdeményez Botkával, akit aznap választott miniszterelnök-jelöltté az MSZP kongresszusa.

Botka László most azt közölte: álláspontja változatlan, a kormányváltás alapfeltétele a közös program, a közös lista, a közös egyéni jelöltek és a közös miniszterelnök-jelölt.

Olyan szövetséget kell létrehozni a kormányváltást akaró demokratákkal, amely a legnagyobb esélyt teremti az Orbán-kormány leváltására

– írta. A közleményben az áll: Botka ezen feltételek mentén nyitott a tárgyalásra minden demokratikus szervezettel, és ezt mondta el Gyurcsány Ferencnek is, aki felhívta a szocialisták jelöltjét.

Közleményt adott ki Gyurcsány is, amelyben azt írja: azt javasolta Botkának, hogy kezdjenek tárgyalásokat, hogy hogyan tudnak együttműködni 2018-ban az Orbán-kormány leváltásában.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a tárgyalási ajánlatot elutasította

– állapította meg Gyurcsány, aki a Botka által elmondottakat úgy értelmezte, hogy a szocialista politikus szerint „tárgyalni csak akkor érdemes, ha a DK elfogadja az ő nyilvánosan bejelentett 4, a demokratikus ellenzéki pártoknak címzett feltételét”. Ám a DK elnöke szerint „ez nem tárgyalás, hanem diktátum”.

Azt írja: sajnálja, hogy Botka az elmúlt fél évben többször tárgyalt Orbán Viktorral, mint az ellenzék bármely pártjának vezetőjével, a DK pedig nem fogja elfogadni, „ha valaki hódítani, nem pedig partnerek között megállapodni akar”. Közleményét úgy zárja, hogy a DK továbbra is nyitott a tárgyalásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik