Belföld

Alvállalkozóként zsebelnének be uniós pénzeket Mészáros cégei

Több olyan uniós forrásokkal támogatott, milliárdos vasúti beruházásban bukkant Mészáros Lőrinc nevére a Magyar Nemzet, amelyek közbeszerzésein cégei nem is indultak, ugyanis a felcsúti polgármester alvállalkozóként dolgozik be a nyertes cégeknek.

Ezek csak a Magyar Országos Közjegyzői Kamara rendszerében láthatók. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint akár kartellgyanút is felvethetnek az ilyen alvállalkozói megállapodások, mivel állandóan csak ugyanaz a négy-öt cég nyeri a közbeszerzéseket.

Mészáros cégei a tenderek fedezetéül milliárdos banki hiteleket vettek fel.

Az egyik alvállalkozói megbízás a múlt héten került fel .A Mészároshoz köthető R-Kord Kft. beszállt az 51 milliárd forint értékű Kelenföld és Százhalombatta közötti vasúti pálya biztosítóberendezései, távközlési, váltófűtési és térvilágítási munkálataiba.

A lap azt írja, a szeptemberben kihirdetett beruházás eredetileg becsült összege 30 milliárd forint volt, a főleg EU-s forrásokból finanszírozott építkezéseken ekkor Mészáros egyik cége sem indult.

Márciusban derült ki, hogy az R-Kord az ugyancsak az uniós adófizetők által támogatott 33 milliárdos Budapest–Esztergom közötti vasúti vonalon végzi a villamosítást, felsővezeték-építést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik