Belföld
Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives for his speech in front of European Parliament in Brussels, Belgium on 26.04.2017 Parliament will discuss situation in Hungary by Wiktor Dabkowski | usage worldwide

Megtudtuk a receptet a populizmus megfékezésére

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 05. 23. 20:57

Korábban a témában:

Konferenciát tartottak kedden délután a populizmus megállításáról Budapest egyik kávézójában. A kerekasztal-beszélgetésen részt vett:

  • Szent-Iványi István egykori Európai Parlamenti képviselő, külügyi szakértő (MLP),
  • Dr. Stefan Gara képviselő (NEOS),
  • Dominik Kwiatkowski a Nowoczesna pomerániai titkára, pártvezetője Gdanskban.
  • Kester Eddy újságíró (Financial Times, Business New Europe),
  • és Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docense.

Vitaindítójában Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója elmondta, a populistákat három módon lehet megállítani.

Megérteni az aggodalmaikat, alternatívát teremteni, vagy teljesen ignorálni őket.Pogátsa Zoltán a felütésre reagálva úgy fogalmazott, a liberalizmus képtelen legyőzni a populizmust, mert az emberek alulképzettek és nem érdekli őket a politika.

Szent-Iványi István ebben értelemszerűen nem értett vele egyet. Ő úgy látja, hogy a liberalizmus a magyar kormány jelenlegi legnagyobb ellensége.

Szerinte a populizmusnak három alapköve van: egy vezető, a nép és az alapintézmények, csakúgy mint volt Führernél vagy Ceausescunál.

Az erősségük, hogy elérik azokat az embereket is, akiket egyáltalán nem hoz lázba a politika, de látják a Lokált, a villanyoszlopokon az óriásplakátokat és az tudatosul bennük, hogy a kormány mindent jól csinál. Ehhez pedig rengeteg pénzre van szükség. Ennek a politikának a legyőzése csak és kizárólag tényekkel lehetséges.

A populizmus visszaverésére Hollandia példáját hozta fel, ahol Mark Rutte Európa-párti politikával tudott sikeres lenni a választásokon. Hozzátette, a régi idők populizmusát, a nemzetszocializmust is legyőzték, de Magyarországon különösen nehéz a helyzet, mert a liberális pártok erejüket vesztették.

Dominik Kwiatkowski arról beszélt, hogy Lengyelországban a kilencvenes években kezdődött a populizmus térnyerése, aminek hatása Jarosław Kaczyński megválasztásával felerősödött. Visszaemlékezett, hogy 2004-ben, a lengyelek EU-csatlakozása előtt a csapból is az folyt, hogy milyen előnyökkel jár az Unióhoz tartozni, majd jött Kaczyński és mindenkinek az volt a baja, hogy azt is megszabják, milyen sajtot ehetnek.

Leader of 'Law and Justice' (PiS) party, Jaroslaw Kaczynski during ceremonies commemorating the 7th anniversary of the presidential plane crash near Smolensk, at the Chancellery of the Prime Minister in Warsaw, Poland on 10 April 2017 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto)
Fotó: Europress

Meggyőződése, hogy Kaczyński rossz miniszterelnök, mert képtelen kezelni a médiát és az emberek problémáit.

A populizmus megfékezésére szerinte Emmanuel Macron a legjobb példa. A 39 éves politikus az alapoknál kezdte, beszélt az emberekhez, megkérdezte tőlük, miből szenvednek hiányt, és meghallgatta a válaszokat.

A populizmus remekül tud hatni a nép érzelmeire, de a szükségleteivel nem foglalkozik. Aki pedig nem a populista kormánnyal van, az máris az ellenségévé válik.

A legfontosabb teendő véleménye szerint az, hogy meggyőzzék az embereket, menjenek el szavazni. Franciaországban a második körben 73 százalékos volt a részvételi arány, ami a valaha volt legkevesebb, holott Lengyelországban sosem volt ekkora a szavazók száma.

Kester Eddy újságíró a legnagyobb problémának azt érzi, hogy felejtünk. Az Európai Uniót is például olyan nemzetek alkották, amelyek még emlékeztek a második világháborúra. A populisták gyors válaszokkal hatnak az érzelmekre, dominálják a médiát és nincsenek gyökereik.

Magyarországról mosolyogva annyit mondott, szerinte nonszensz a kormány azon állítása, hogy Paks II-vel nem lépünk közelebb az oroszokhoz. 

A közösségi médiáról szólva Stefan Gara azt mondta, ha sikerül az emberekre pozitív érzelmekkel hatni, akkor határ szabható a populizmus a szavazókra összpontosító marketingstratégiájának.

Pogátsa Zoltán nem értett vele egyet, mert ez csak egy platform. Említette a skandináv országokat, ahol az emberek 73 százaléka a hagyományos médiából “táplálkozik” és minden szükséges információt onnan szed.

Sokan mondtak sokfélét, de abban mindannyian egyetértettek: óriási feladat a populizmus leküzdése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.