Nagyvilág

Populizmustól óvta a pápa az uniós vezetőket

Szerinte azok, akik kényelmüket féltik, elfelejtik, hogy a modern Európa hogyan jött létre.

Európa értékvákuummal küzd, a bevándorlásellenes populizmus és a szélsőségesség pedig halálos fenyegetést jelent az uniónak – mondta Ferenc pápa az EU-tagállamok vezetőinek, akik az olasz fővárosban tanácskoznak a Római Szerződés aláírásának hatvanadik évfordulója alkalmából.

Az egyházfő szerint egyre nő a szakadék az EU polgárai és az uniós intézmények között. Úgy vélte, a szolidaritás lehet a leghatékonyabb ellenszere a populizmus modern formáinak. A tagállamok vezetőinek nagyobb erővel és odaadással kellene hirdetniük Európa eszményeit és szellemi örökségét – vélte.

Ferenc pápa úgy látja: az értékválság ad termékeny táptalajt a szélsőségesség összes formájának, és erre példaként hozta fel a szerdai londoni terrortámadást is, amit egy iszlámra áttért brit születésű merénylő követett el. Azt is mondta: a kontinensnek nem szabad falak közé zárkóznia. Az elmúlt évek menekültválságára nem elég csupán gazdasági vagy biztonsági problémaként tekinteni – jelentette ki.

Szerinte azzal, hogy az emberek úgy vélik, saját kényelmes életüket fenyegetik a háború és éhezés elől menekülők, elfelejtik, hogy a modern Európa a második világháború hamvaiból és a tömeges migrációból nőtt ki.

A pápa az audiencia végén Orbán Viktort is köszöntötte. (Reuters, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik