Belföld

Túlélheti a tavaszt a pusztulásra ítélt fasor

Az Etele térig húznák az 1-es villamost, amitől rettegnek a favédők. A BKK szerint bőven pótolnák a kivágott fákat.

Ahogy beszámoltunk róla, egy kupac civil eléggé kivan attól a ténytől, hogy a kelenföldi lakótelep egy zöld folyosóját megszüntetnék az Etele úton továbbvitt 1-es villamos miatt. A tervek szerint 175 fát vágnának ki, bár cserébe füvesített vágány kerülne oda néhány kockafával.

A BKK levelet írt nekünk pénteken: szerint a projekt kivitelezőjéről még nincs döntés, épp értékelik a közbeszerzési eljárást. Ha ez eredményes lesz, a nyertest május végén hirdethetik ki, majd aláírják a vállalkozási szerződést, a nyáron pedig kezdődhet a kivitelezés.

Tehát a tiltakozók által rettegett május 15-i fakivágási időpont a BKK szerint téves.

A BKK a továbbiakban gyakorlatilag megismételte az egy éve írt cikkünkben elmondottakat. Ezek szerint négy nyomvonalat vizsgáltak. A fasor mellé nem kerülhet a villamos, mert az alapozás a fák gyökerét sértené meg, amúgy meg a lombkorona lenne útban. Eközben akarnak kerékpárutat is építeni, valamint a parkolóhelyeknek is maradniuk kéne.

Ezért az eleve ideiglenes jelleggel ültetett fáknak menniük kell.

A házak mellett se mehetne a vonal, mert túl közel lenne hozzájuk, ráadásul így 300 fát kéne kivágni. Mindenesetre a pótlást törzsátmérőben mérik, és másfélszeresen tervezik pótolni a kivágott fákat: 3956 cm helyére 5935 cm jön. Megújulnak a zöldfelületek, így az Etele park is. Igyekeznek majd a fákat átültetni, ha lehetséges. Az is téves állítás szerintük, hogy lombfakadásig át kellett volna ültetni már a fákat.

A kockafákról azt írják, a Tétényi és Bártfai utcák közötti szakaszon kerülnek majd ilyenek a villamossínek közé (mint a Károly körúton), mert itt van hely ilyesmire. Azért ilyen fákat ültetnek ide (42 darabot), mert a fák nem lóghatnak be a villamos űrszelvényébe. Hozzáteszik még, hogy a művelődési központnál parkolók miatt nem fognak fákat kivágni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik