Belföld

Csontsoványan, saját ürülékékében halt meg, mert gondozója nem ápolta

Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés – emiatt ítéltek el egy 38 éves nőt még a múlt héten Szolnokon, mert a vád szerint nem ápolta gondozottját, aki csontsoványra fogyva, embertelen körülmények vesztette életét.  Az egyébként büntetlen előéletű vádlott nem jogerősen, a törvényszék döntése szerint tizenegy év börtönt kapott.

A nő és férje 2010. április 16-án között kötött tartási-gondozási szerződést egy akkor 45 éves, leszázalékolt rokkantnyugdíjassal, aki korábban agyvérzést kapott, emiatt mozgásában erősen korlátozott volt és beszédzavara miatt nehezen kommunikált. A pár vállalta, hogy a későbbi áldozatról haláláig gondoskodnak saját otthonukban, cserébe ingatlantulajdonának átruházásáért. Azt ígérték, hogy napi háromszor adnak neki enni, mosnak rá, tisztán tartják és fűtik a szobáját, figyelnek rá, illetve ha szüksége van orvosra vagy valamilyen kezelésre, gyógyszerre, azt biztosítják számára.

Öt évig ezt teljesítették is, ám a férfi 2015 februárjában külföldre ment dolgozni, így az ápolás a feleségre maradt. A nő azonban

az ágyhoz kötött sértettet nem fürdette, nem mosdatta, nem tornáztatta, a mozdulatlan fekvés következtében kialakuló felfekvéseit, noha tudott azokról, nem kezelte és nem kezeltette, és az immáron önállóan enni és inni nem képes sértettet nem etette, illetőleg itatta meg, aki az elégtelen táplálás következtében mintegy 30 kg-ra, csontsoványra fogyott. A sértett állapota 2015. április 2–ra annyira leromlott, hogy vizeletét és székletét maga alá ürítette, nehezen vette a levegőt, és fulladt. A vádlott ekkor hívott hozzá orvost, aki látva a sértett állapotát mentőt hívott a sértetthez. A mentőautóban a sértett a mentősök kérdésére még jelezte, hogy éhes és szomjas, azonban már a kórházba érkezés előtt leállt a légzése, összeomlott a keringése, és a mentőkocsiban és a kórházban folytatott újraélesztés ellenére a kórházban életét vesztette.

Az elsőfokú bíróság ítélete szerint az áldozat haláláért a vádlott felelős, aki “szerződésen alapuló ápolási, gondozási és táplálási kötelezettségének elmulasztásával emberölést követett el”.

Tettét tovább súlyosította a bíróság szerint, hogy az egészségi állapotánál fogva védekezésre képtelen sértettet mélyen megalázva, számára indokolatlan szenvedést okozva, az átlagost lényegesen meghaladó, rendkívüli embertelenséggel követte el tettét.

A nő – mint azt fent írtuk – még büntetlen előéletű, ezért a törvényszék úgy döntött, hogy büntetését fegyház helyett börtönben kell letöltenie, azaz eggyel enyhébb végrehajtási fokozatban. Ám az ítélet nem jogerős, az ügyész ugyanis a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodsorban enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

Az ügy másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik