Belföld

Íme az első információk az idei magyarérettségiről

24.hu
24.hu

2017. 05. 08. 08:35

Korábban a témában:

Már nyilvánosak az első információk a hétfői magyarérettségiről: a középszintű feladatsor első részében a diákok Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel, ezután a Petőfi-arculattal kapcsolatban kapnak tíz kérdést – írja az eduline.hu.

Az érveléses feladatnál Tisjlár Roland: A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből kapnak egy rövid részletet az érettségizők, az ebben szereplő állítást kell megerősíteniük vagy cáfolniuk.

A szövegalkotás részben egy közlekedési vállalat egyik pozíciójára kell jelentkezni, ehhez kell a diákoknak motivációs levelet írni.

Nincs nagy meglepetés

Egy középiskolai tanár az eduline.hu-nak azt mondta, a Petőfiről szóló interjú témája közel áll az érettségizőkhöz, így nem okozhat problémát, esetleg a műfaj zavarhatja meg néhányukat. Nagy meglepetés nincs a feladatsorban, a feladattípusok olyanok, mint a korábbi években.

A szaktanár szerint az érettségizők többsége a motivációs levél írását választotta, mivel a tanárok számítottak rá, hogy előfordulhat ez a fajta feladattípus, így a diákokat is felkészítették egy esetleges ilyen feladatra.

A nyilatkozó magyartanár szerint az érvelés témája sem tekinthető nehéz feladatnak, de az ötösért sokféle szempontra figyelniük kell a diákoknak.

Már az is kiderült, mik voltak a témák az érettségi második részében, ezeket itt megnézheti.

Változások az érettségin

Idén a középszintű írásbelin megváltozik a szövegalkotási feladatlap szerkezete. A gyakorlati írásbeliség feladata átkerül emelt szintről középszintre és Köznapi írásbeliség megnevezés alatt az érveléssel párban áll. A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak. A középszintű írásbeli érettségi vizsgán a műértelmező és a műveket összehasonlító feladat közül választhat a vizsgázó. Változás, hogy a fogalomlistát a vizsgakövetelmények nem tartalmazzák, mivel arról a kerettanterv rendelkezik.

Módosulások lesznek az értékelésben is, ezek a kerettanterv által elvárt követelményeket arányosan tükrözik. A helyesírás értékelése is megváltozik, a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy hibapontokkal csökkentené az eredményt.

Az emelt szintű írásbeli első feladata emelt szintű szövegértési és műveltségi feladatsor lesz, mivel a szakirányú továbbtanulásnál elengedhetetlen kompetencia a szakirányú szövegértés.

A mostani érettségiken összesen 108 500 diák ad számot tudásáról. A vizsgák kedden a matematikaírásbelikkel folytatódnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.