Belföld

Vujity Tvrtko megdöbbent a Lehel-ügy állítólagos észak-koreai szálán

Terítéken lesz a parlament külügyi, illetve nemzetbiztonsági bizottságának ülésén is.

Valaki még adós egy válasszal. Meg kell szólalnia akár így, akár úgy.

Ezt mondta a Magyar Nemzetnek az Észak-Koreát szintén megjárt Vujity Tvrtko annak kapcsán, hogy a lap azt állította, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője pár éve állítólag levélben hívhatta fel az észak-koreai hatóságok figyelmét arra, kollégájuk segélymunkásnak álcázott újságíró, aki rossz színben tüntetheti fel a „szeretett vezetőt”.

Mélyen megdöbbentettek a cikkben leírtak

– fogalmazott Vujity Tvrtko, aki a megjelentekhez többet nem akart hozzáfűzni, ő ugyanis nem látott olyan levelet, amely szerint az ő észak-koreai útja felkeltett volna hasonló érdeklődést.

Lehel László egyelőre nem reagált sem az ügynökvádra, sem arra, hogy pár éve valóban írt-e levelet az észak-koreai hatóságoknak. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője május 1-jétől azért függesztette fel tevékenységét, hogy magánemberként reagálhasson az őt ért támadásokra. Ezt eddig nem tette meg.

Korábban Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként azt mondta, csak annyi biztos, hogy volt Filozófus fedőnevű, az állambiztonsággal együttműködő evangélikus lelkész. A Magyar Nemzetnek az állítólagos Lehel-féle levélről és az ügynökvádról Szent-Iványi István, a parlament külügyi bizottságának egykori SZDSZ-es elnöke azt mondta, az nem titkosszolgálatok közötti együttműködésről, hanem segélyszervezetek közötti rivalizálásról szól.

Nem tudok olyan indokot elképzelni, amely legitimálja az észak-koreai rezsim támogatását

– mondta Kovács László volt szocialista külügyminiszter, akinek nincs információja az ügyről, amely felkeltette viszont a parlament külügyi, illetve nemzetbiztonsági bizottságának érdeklődését.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke közölte, kedden csak azért nem foglalkozott a testület az Ökumenikus Segélyszervezet ügyével, mert ezt nem kezdeményezte még senki. Azt ígérte, a testület tárgyalni fog róla, ha ezt valaki megteszi. Mesterházy Attila (MSZP) kezdeményezni fogja a vizsgálatot, Gyöngyösi Márton (Jobbik) pedig ugyanezt teszi a nemzetbiztonsági bizottságnál, mivel Lehel László állítólagos ügynökmúltja az Ökumenikus Segélyszervezet külföldi tevékenységét illetően is kérdéseket vet fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik