Belföld
Budapest, 2017. február 3.
Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója beszél a szervezet 2016-os adventi  pénzadománygyûjtésének eredményeirõl tartott sajtótájékoztatón az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Koordinációs és Önkéntesképzõ Központjában, Budapesten 2017. február 3-án. A segélyszervezetnek kétszázhúszmillió forintot ajánlottak fel magánszemélyek és cégek.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Vujity Tvrtko megdöbbent a Lehel-ügy állítólagos észak-koreai szálán

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 05. 03. 09:00

Terítéken lesz a parlament külügyi, illetve nemzetbiztonsági bizottságának ülésén is.

Valaki még adós egy válasszal. Meg kell szólalnia akár így, akár úgy.

Ezt mondta a Magyar Nemzetnek az Észak-Koreát szintén megjárt Vujity Tvrtko annak kapcsán, hogy a lap azt állította, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője pár éve állítólag levélben hívhatta fel az észak-koreai hatóságok figyelmét arra, kollégájuk segélymunkásnak álcázott újságíró, aki rossz színben tüntetheti fel a „szeretett vezetőt”.

Mélyen megdöbbentettek a cikkben leírtak

– fogalmazott Vujity Tvrtko, aki a megjelentekhez többet nem akart hozzáfűzni, ő ugyanis nem látott olyan levelet, amely szerint az ő észak-koreai útja felkeltett volna hasonló érdeklődést.

Lehel László egyelőre nem reagált sem az ügynökvádra, sem arra, hogy pár éve valóban írt-e levelet az észak-koreai hatóságoknak. 

Az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője május 1-jétől azért függesztette fel tevékenységét, hogy magánemberként reagálhasson az őt ért támadásokra. Ezt eddig nem tette meg.

Korábban Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként azt mondta, csak annyi biztos, hogy volt Filozófus fedőnevű, az állambiztonsággal együttműködő evangélikus lelkész. A Magyar Nemzetnek az állítólagos Lehel-féle levélről és az ügynökvádról Szent-Iványi István, a parlament külügyi bizottságának egykori SZDSZ-es elnöke azt mondta, az nem titkosszolgálatok közötti együttműködésről, hanem segélyszervezetek közötti rivalizálásról szól.

Nem tudok olyan indokot elképzelni, amely legitimálja az észak-koreai rezsim támogatását

– mondta Kovács László volt szocialista külügyminiszter, akinek nincs információja az ügyről, amely felkeltette viszont a parlament külügyi, illetve nemzetbiztonsági bizottságának érdeklődését.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke közölte, kedden csak azért nem foglalkozott a testület az Ökumenikus Segélyszervezet ügyével, mert ezt nem kezdeményezte még senki. Azt ígérte, a testület tárgyalni fog róla, ha ezt valaki megteszi. Mesterházy Attila (MSZP) kezdeményezni fogja a vizsgálatot, Gyöngyösi Márton (Jobbik) pedig ugyanezt teszi a nemzetbiztonsági bizottságnál, mivel Lehel László állítólagos ügynökmúltja az Ökumenikus Segélyszervezet külföldi tevékenységét illetően is kérdéseket vet fel.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Váci Fegyház és Börtönben, ahol sajtótájékoztatót tartott, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.